Poezika 2015

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 5-6-7 jun 2015.

Dogodila se treća POEZIKA

Treći regionalni festival autorske muzike Poezika održao se 5. 6. i 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada i Galeriji ITD na petrovaradinskoj tvrđavi. Raspoložena publika imala je priliku da prisustvuje odličnim koncertima, dvema radionicama, a u programu je bila i jedna filmska projekcija. Takođe, različiti umetnici koji su posetili festival mogli da se upoznaju, razmene iskustva i zasnuju nova stvaralačka prijateljstva.

Prvo festivalsko veče, u Tribini mladih, uvodnim rečima dobrodošlice otvorio je jedan od pokretača Poezike Miloš Zubac, a potom se publici obratio vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Bojan Panaotović. 

Prvi nastup pripao je pobedniku konkursa za posebne aktere festivala. Kantautor iz Beograda, koji nastupa samo pod prezimenom Jovanović, a koji je dobio najviše glasova stručnog žirija, izveo je pobedničku pesmu Lisabon, zatim još nekoliko autorskih pesama. U maniru starih kantautora, uz gitaru i usnu harmoniku, s narativnim crticama pre svake pesme, Jovanović je zadobio nepodeljenu naklonost publike. Osim njegovih pesama, za pamćenje je bilo i to što je priznao kako nije navikao da ga publika na koncertima tako pažljivo sluša. Ukazujući na poznat problem koji danas prilikom nastupa imaju svi kantautori, na najlepši način ujedno je pohvalio one koji tradicionalno dolaze na ovaj festival – publika na Poezici zaista neguje i iz godine u godinu pokazuje visoku kulturu slušanja i pažnje.


Posle Jovanovića, pred mikrofone su stale Zvonka Obajdin i Saška Dokmanović iz zagrebačke grupe Svemir. Budući da ovaj bend uglavnom nastupa kao klasičan rok sastav, njih dve izvele su set pesama prilagođen kamernom nastupu. Nije to ništa oduzelo od snage koju imaju Zvonkine pesme. Naprotiv, još više je takav adaptirani pristup naglasio emotivnost, iskrenost i ogoljenost njenih stihova, a istakao punoću i ekspresivnost njenog pevanja. Osim prepoznatljivih stvari s dva studijska albuma, Zagrepčanke iz Svemira premijerno su izvele i dve nove pesme ‒ Iz daljine i Zmajev dah.


Kao i prethodnih godina, poslednji koncert večeri bio je u Velikoj sali KCNS. Rebel Star ‒ grupa koja službeno dolazi iz Sentandreje, a čine je srpski, mađarski i američki muzičari ‒ odsvirao je nadahnuti dvočasovni koncert. Sasvim odomaćen, opušten i neposredan, frontmen benda Milan Glavaški odmah je publici pružio papir sa spiskom pesama, te su ljubitelji ovog benda mogli sami da određuju koja će pesma biti izvedena i kada. Pritom su mogli da traže i nešto što nije bilo na spisku. Kako je nastup grupe Rebel Star došao neposredno pred objavljivanje novog studijskog albuma, mogli smo da čujemo i nove pesme, pri čemu su naročit utisak ostavile topla i lagana Široka reka, te dve pesme koje je otpevao gitarista Ashley Brees, Rain i Ragged Kelly. Rebel Star je bend koji ne nastupa često i koji pažljivo vodi svoju karijeru ‒ njihov nezaboravan koncert na trećoj Poezici bio je istinska privilegija za festivalsku publiku.


Drugo veče otvoreno je nastupom Mirjane Marinković iz Beograda, pobednice konkursa za posebne aktere festivala na osnovu glasova publike. Njen mali koncert u Tribini mladih doneo je festivalu sasvim novu, dobrodošlu boju – tri odmerene pesme koje je izvela u pratnji gitariste imale su folklorni i starogradski duh, primerene stihove, a bile su kao poručene za njen glas.


Potom se na sceni našla Telemama, umetnica iz Skopja, koja se godinama uspešno bavi konceptualnim artom, a kantautorskim izrazom tek odnedavno. Dragana Zarevska u službenim knjigama, na Poezici je imala jedan od prvih samostalnih koncerata, pri čemu je između nje i festivala još na početku uspostavljena duboka i nesvakidašnja veza – dobila je poziv da nastupi u vreme kada je imala samo jednu završenu pesmu, a poverenje organizatora apsolutno je opravdala budući da je na festival došla s gotovim albumom i repertoarom za ceo samostalni koncert. Telemama je publici predstavila pesme s prvenca Miss Sloboda, prateći se samo na ukuleleu, a osim u njenom karakterističnom glasu i izuzetnim minimalističkim autorskim komadima, publika je mogla da uživa u spontanosti koju je makedonska umetnica pokazivala tokom celog nastupa.

Finale druge večeri pripalo je Krisu Ekmanu, Amerikancu sa slovenačkim pasošem, frontmenu izuzetno cenjenog američkog sastava The Walkabouts. U izrazito intimnom nastupu, Ekman je izveo pesme s njegovih samostalnih albuma, uz nekoliko numera iz bogatog muzičkog kataloga koji pripada pomenutom matičnom bendu. Najviše pažnje poklonio je stvarima sa solo albuma Last Side of the Mountain i Harney County. Ekmanu se na sceni pridružio i slovenački gitarista Bernard Kogovšek, koji je besprekorno tonirao i nijansirao Krisove melanholične, introspektivne pesme. Za mnoge u Velikoj sali KCNS, ovaj nastup ostavio je utisak čiste magije, a bilo je onih koji redovno dolaze na festival i koji ovogodišnji koncert Krisa Ekmana drže za najbolji događaj od prve Poezike naovamo.


Osim koncerata, treća Poezika ponudila je dve kreativne radionice i jedan dokumentarni muzički film. Prvu radionicu održala je slovenačka kantautorka i antropološkinja Katarina Juvančič. Radionica Probudimo uspavanke u nama, u Galeriji ITD, u fokusu je imala tradicionalne uspavanke različitih naroda i kultura, kao univerzalni vid muzičke komunikacije između roditelja i deteta, kao prvi detetov kontakt sa organizovanim zvukom koji treba da ima umirujuće i isceljujuće dejstvo.


Drugu radionicu, u Tribini mladih, vodio je Dušan Strajnić, frontmen beogradskog sastava Stray Dogg. Uz gitaru i razgovor, polaznici radionice pod nazivom Music Talks imali su retku priliku da porazgovaraju s Dušanom o načinu pisanja pesama, putu koji pesma treba da prođe od izvorne sobne verzije do gotovog audio-video izdanja, o podsticajima za bavljenje muzikom, motivaciji i inspiraciji, o duhu vremena, različitim pristupima stvaranju i različitim navikama i očekivanjima publike.


Treća Poezika nastavila je muzičku saradnju s filmskim festivalom DORF, te je ove godine publika mogla da pogleda muzički dokumentarac A Night in Zagreb, o zagrebačkoj grupi The Bambi Molesters.

Audio snimke koncerata možete poslušati na sledećem linku: www.poezikafest.bandcamp.com

Realizaciju festivala pomogli su Grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada i Kreativni centar Vigvam.

Poezika 2015. Koncerti, radionice i filmovi

Festival Poezika 2015. održava se 5. 6. i 7. juna u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Galeriji ITD.

U koncertnom programu učestvuju: Chris Eckman (The Walkabouts) i Žiga Golob iz Slovenije, Zvonka Obajdin i grupa Svemir iz Hrvatske, Telemama iz Makedonije i Milan Glavaški sa svojim internacionalnim bendom Rebel Star iz Srbije, odnosno Mađarske. Osim koncertnih nastupa, održaće se i dve kreativno-edukativne radionice. Radionicu „Probudimo uspavanke u nama” vodi muzički antropolog i kantautorka Katarina Juvančič iz Slovenije, a drugu koncertnu radionicu „Music Talks” vodi Dušan Strajnić (Stray Dogg) iz Srbije.

U filmskom delu festivala biće prikazan dokumentarno-muzički film „A Night In Zagreb” o hrvatskom bendu The Bambi Molesters.

Ulaz na festival je besplatan.

Ulaz na radionice je besplatan, uz obaveznu prijavu, koju možete podneti mejlom na radionice@poezika.com

Broj mesta na radionicama je ograničen, prijavite se i potvrdite Vaše učešće na vreme.

Dobrodošli na festival Poezika 2015!

Treći regionalni festival autorske muzike POEZIKA održaće se 5. 6. i 7. juna 2015. godine, u Kulturnom centru Novog Sada, i u Galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na festivalu će se predstaviti autori, izvođači i stvaraoci iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Mađarske. 


Priliku da svojim nastupima otvore festivalske večeri, i ove godine imaće kantautori odnosno kantautorke koji pobede na konkursu za posebne aktere festivala. 

Osim koncerata, ovogodišnja POEZIKA ponudiće filmske projekcije, kao i edukativno-kreativni sadržaj u vidu radionica iz oblasti muzičke antropologije, medija i dokumentarnog muzičkog filma. 

Čekamo vas!


Magazin Poezika! On-lajn magazin o savremenom stvaralaštvu.

Sa radošću vam predstavljamo Magazin Poezika - onlajn platformu koja se bavi savremenim stvaralaštvom u regionu. Projekat je nastao kao nadogradnja već afirmisanog festivala Poezika, sa vizijom da pomogne promociju i vrednovanje savremenog autorskog izraza, putem kontinuiranog stvaranja novog medijskog prostora za prikazivanje stvaralačkih sadržaja.


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.


Prethodni festivali