Poezika 2016

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

03-04-05 jun 2016.

Muzičko putovanje - festival Poezika u Kotoru


Festival Poezika, u partnerstvu sa Radio Bruškinom realizuje Festivalski dan POEZIKA – Muzičko putovanje koje se održava 23. jula 2016. sa početkom u 21 čas, u atrijumu Kulturnog centra „Nikola Đurković” u Kotoru. Na ovom posebnom izdanju Poezika festivala nastupiće autori iz regiona: Miloš Zubac (Novi Sad, Srbija), Isidora Milivojević (Kotor, Crna Gora) i grupa Izae (Dubrovnik, Hrvatska).

 Pokrovitelji događaja su Kulturni centar Novog Sada, Grad Novi Sad, JU Kulturni Centar „Nikola Đurković” Kotor i Kreativni centar Vigvam.

Dogodila se četvrta POEZIKA

Četvrti regionalni festival autorske muzike POEZIKA održao se 3. 4. i 5. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Publika je tradicionalno mogla da prisustvuje izuzetnim koncertima, kako u Tribini mladih, tako i u Velikoj sali KCNS. Snažna kampanja i želja mnogih medijskih pokrovitelja da se uključe u promociju ovakvog događaja doprinela je tome da ovogodišnja Poezika bude posećena kao nikada do sad. Prostori za koncerte bili su dupke puni u svakoj od tri festivalske večeri. Još važnije, atmosfera je bila nadahnjujuća i izrazito podsticajna – skupilo se mnogo sveta u dobrom festivalskom duhu i najboljem raspoloženju. Četvrta POEZIKA pomerila je mnoge granice i dokazala da se uz nepresušan entuzijazam i imaginaciju organizatora od malog prijateljskog festivala može napraviti nešto zaista veliko, pri čemu izvorni motivi i ideje ni u jednom trenutku nisu bili iznevereni. Ne jednom, čulo se da je ovo festival kakvog nema u regionu. Da je ovo jedinstveni festival umetnosti, prijateljstva i ljubavi.

Prvo festivalsko veče pozdravnom rečju otvorio je Miloš Zubac, jedan od osnivača POEZIKE, po čijoj knjizi pesama je festival poneo ime. Zatim se predstavila Kim Tamara Žebić, mlada kantautorka iz Šida, koja je na festival došla kao pobednica konkursa za posebne aktere festivala – glasovima stručnog žirija. Kim Tamara sjajno je iskoristila svoje vreme, izvela je niz autorskih pesama na engleskom jeziku, bez imalo treme, u pravom rokerskom stavu i raspoloženju. Iako ima tek devetnaest godina, videlo se da je već stekla mnogo izvođačkog iskustva. Publiku je oduševila kada je na kraju spustila gitaru i sela za klavir, te energično izvela poslednju pesmu. Svi su je na POEZICI već doživeli kao istinsku zvezdu. 

Grupa TI nadovezala se vrhunskim koncertom u prepunoj Tribini mladih, koja se pokazala idealnim mestom za njihov atmosferični, ambijentalni elektro-pop. Ilija Duni i Trajče Nikolovski, dva prekaljena muzičara i autora, izveli su set originalnih, minimalističkih, zavodljivih pesama, s mnogo dinamike i ekspresivnosti. Nepodeljen utisak prisutnih bio je da su uživo čak nadmašili visoke kriterijume koje su postavili na studijskim izdanjima. Pružili su Novosađanima mnogo i publika im nije ostala dužna.


Kao i obično, poslednji koncert večeri bio je u Velikoj sali KCNS. Ana Ćurčin, s majstorskom podrškom pratećeg benda, predstavila je premijerno novosadskoj publici pesme sa odličnog prvenca Sketches of Belonging. Između folka, bluza, šansone i amerikane, njen sugestivni, topao, omamljujući glas gospodario je krcatom koncertnom salom. Videlo se koliko joj ovaj nastup na POEZICI znači.


Drugo festivalsko veče počelo je filmskom projekcijom – dokumentarnim filmom Maske, autorke Brankice Drašković. Film je posvećen Slobodanu Tišmi, talismanu novosadske neoavangardne, konceptualne i rokenrol umetnosti, performeru, hodajućem filozofu, kolebljivom mudracu i književniku koji je s margine za kratko došao na magistralni put srpske proze – ovenčan najznačajnijim književnim nagradama – da bi se brže-bolje vratio na margine gde se najbolje oseća. Brankica Drašković odlično je prikazala sve maske jednog od autentičnih urbanih junaka Novog Sada.

Miloš Zubac pozdravio je publiku i druge večeri: „Ovo je posebna noć. Otvorio ju je jedan umetnički mag i alhemičar, zatvoriće je jedan kralj. Između ćete upoznati jednu buntovnicu. I jednog sanjara koji se bavi šansonom.“

Potom je nastupio Nemanja Nešić – pobednik konkursa za posebne aktere festivala po glasovima publike. Markantan i siguran u sebe, uz klavirsku pratnju brata Svetozara Nešića, Nemanja je izveo set autorskih kompozicija koje baštine sve najbolje od naše i internacionalne šansone. Novi Sad uvek je imao nekolicinu vrsnih šansonjera i Nemanja je svojim odmerenim a upečatljivim nastupom pokazao da je jedan od njih.

Nakon Nemanje Nešića, publiku je potpuno osvojila Dunja Ercegović, Splićanka koja je za nekoliko godina napravila ogromne muzičke korake pod imenom Lovely Quinces. Njena neposrednost, nelagoda koju nije htela da sakriva – zbog činjenice da je mnogobrojna novosadska publika toliko pažljivo sluša – nekonvencionalno ponašanje na sceni, ogromna snaga i istovremena krhkost, potpuno su očarali prisutne. Devojka moćnog glasa, sa izuzetnim autorskim pesmama, priredila je uzbudljiv susret koji publika neće zaboraviti. Naročit trenutak bio je kada je Svetozar Nešić, na osnovu prethodnog spontanog dogovora tokom zajedničke tonske probe, seo za klavir i ispratio Dunju u jednoj pesmi. Takva saradnja različitih muzičara koji se na festivalu prvi put sreću, postaje polako zaštitni znak POEZIKE.

Finale druge festivalske večeri pripalo je Kralju Čačka. U prepunoj Velikoj sali KCNS, jedan od najsamosvojnijih srpskih kantautora, koji još nije odlučio da snimi album prvenac, napravio je koncert za pamćenje. U Novom Sadu je već svirao u više navrata, ali nikada pred toliko publike. Njegov stil je žanrovski bogat – od džeza i bitničke poezije, preko šansone, bluza i srpskog folklora, do psihodeličnih rokenrol trenutaka – Kralj Čačka ostavlja utisak ličnosti kakva je ovdašnjoj muzici upravo nedostajala. Prateći muzičari pružili su njegovim ispovednim, često ironičnim, gorko-slatkim stihovima besprekorni muzički okvir.


Treće festivalsko veče počelo je i završilo se u Velikoj sali KCNS. Prvo je nastupila mlada Novosađanka Dijana Stena, u pratnji benda, i izvela svoje kompozicije, kao i probrane obrade. Karakteristično za Dijanu je što piše i peva na italijanskom jeziku – njena autorska pop-kancona dodala je ove godine festivalskom žanrovskom spektru jednu novu i dobrodošlu boju.


Četvrtu POEZIKU zatvorio je orkestar Divanhana iz Bosne i Hercegovine. Muzika ovog atraktivnog šestočlanog sastava obuhvata tradicionalne pesme Balkana – na njihovom bogatom repertoaru nalazi se folklorno nasleđe iz različitih zemalja, a na festivalu su izvodili pesme iz Slavonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Između numera, članovi sastava pričali su o poreklu pojedinih pesama, o istoriji sevdaha, te su tako osim izvanrednih interpretacija tradicionalne muzike s publikom podelili i znanje o ovom žanru. Sasvim u duhu POEZIKE, pričali su i o velikim pesnicima čiji su autorski stihovi u narodu zaživeli kao kolektivno lirsko dobro – o Aleksi Šantiću i Osmanu Đikiću. Njihov izuzetan koncert bio je savršeni završni čin ovogodišnjeg festivala.

Četvrta POEZIKA realizovana je uz podršku Grada Novog Sada, Kulturnog centra Novog Sada i Kreativnog centra Vigvam.


Pobednici konkursa za posebne aktere festivala

Prvo i drugo programsko veče otvoriće ovogodišnji pobednici konkursa za posebne aktere festivala – Kim Tamara Žebić, pobednica odlukom članova žirija, i Nemanja Nešić, pobednik glasovima publike.

Kim Tamara Žebić će nastupiti u petak 3. juna, od 20.30 časova.
Nemanja Nešić će nastupiti u subotu 4. juna, od 20.30 časova.

Čestitamo pobednicima i radujemo se njihovim nastupima!


Dobrodošli na festival Poezika 2016!

Četvrti regionalni festival autorske muzike POEZIKA održaće se 3. 4. i 5. juna 2016. godine, u Kulturnom centru Novog Sada. Na festivalu će se predstaviti autori, izvođači i stvaraoci iz regiona. Listu učesnika možete pogledati na stranici - učesnici.


Priliku da svojim nastupima otvore festivalske večeri, i ove godine imaće kantautori odnosno kantautorke koji pobede na konkursu za posebne aktere festivala.

Osim koncerata, ovogodišnji festival POEZIKA ponudiće filmske projekcije, kao i edukativno-kreativne sadržaje.

Čekamo vas!

Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.