Poezika 2017

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

9-10 jun 2017.

Poezika

Festival regionalne autorske muzike

Prva zimska noć festivala Poezika

U subotu, 13. januara, povodom obeležavanja Nove godine po julijanskom kalendaru na tridesetak lokacija u Novom Sadu, festival Poezika u saradnji s Fondacijom Novi Sad 2021, u Kulturnom centru Novog Sada upriličio je posebnu festivalsku noć u kojoj su se publici predstavile dve izuzetne kantautorke – Sara Renar iz Hrvatske i Ana Ćurčin iz Srbije.
U najavi koncerta, u prepunoj sali Tribine mladih, Miloš Zubac istakao je da je ovo prva zimska noć Poezike, „festivala koji je mnogo više kultura nego što je zabava, što ne znači da nije zabavan”, festivala koji je duboko personalizovan, s jasnim identitetom, s licem koje se menja samo toliko koliko se njegovi akteri menjaju, ali svako lice u najlepšem predstavlja festival koji je postao poznat po antologijskim koncertima i često sudbinskim značajem za pojedine autore. Tako je bilo sa Sarom Renar, koja je nakon nastupa na drugom festivalu Poezika osvojila niz važnih nagrada, snimila tri albuma i izrasla u jednu od najzapaženijih i najuspešnijih kantautorki u regionu. I ona i Ana Ćurčin deo su tradicije ovog festivala, obe su ovde već nastupale i obe su mu se sada vratile.


Sara je nastupila prva i u pratnji klavijaturiste, koristeći gitaru i igrajući se efektima u svojstvu ritma i repeticije glasovnih i gitarskih motiva, izvela zlatni presek svojih pesama s tri objavljena albuma, najavivši i četvrti – Gdje povlačiš crtu, otvorivši koncert posvetom grupi Šarlo Akrobata i jedinstvenim izvođenjem novotalasnog klasika Ona se budi, a zatvorivši ga svojom emotivno ogoljenom Tišinom.Sara je izrazito ekspresivan izvođač na sceni, nežna i snažna istovremeno, vešt akrobata između stilske stišanosti i grmljavine. Voli da eksperimentiše i pokazala je mnogobrojnoj novosadskoj publici zašto je pojedini ljubitelji njene muzike umesno porede s velikom Lori Anderson.


Ana Ćurčin, takođe dobro poznato lice ljubiteljima Poezike, predstavila se ovog puta u svedenijempratećem sastavu, u pratnji basiste i bubnjara. Koncert je otvorila pesmom Princess i tako dala prepoznatljiv ton celom nastupu. Izvela je kombinovan set pesama s njenog izvrsnog prvenca Sketches of Belonging, kao i s predstojećeg albuma čiji naziv je BeneathmyLungs. Anin baršunast, topao, sugestivan glas bio je publici više nego dobrodošao u jednoj izrazito hladnoj, prazničnoj novosadskoj noći. Bilo je očigledno da se između nje i ove publike, poznate po profilisanom ukusu i visokim kriterijumima, razvila iskrena uzajamna naklonosti i vernost.

Kreativni tim Poezike izrazio je zahvalnost Fondaciji Novi Sad 2021, Gradu Novom Sadu, Kulturnom centru Novog Sada, kao i publici bez koje ovakav festival ne bi mogao da opstane šest godina. Partnerska saradnja festivala Poezika s Fondacijom Novi Sad 2021 jedan je od pokazatelja da je Novi Sad odista zavredio titulu Evropske prestonice kulture.

Doček 7526. novogodišnja noć kulturno-umetničkih sadržaja

Kao uvertira za 2021. godinu kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, Fondacija Novi Sad 2021 počinje sa građenjem kapaciteta dočeka Dve Nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti titulu.
Predstavljene kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, tako će i dva programska koncepta dočeka Novih godina biti drugačija. I dok smo Doček 2018. 31. Decembra organizovali tokom celog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara dočekaćemo 7526. godinu samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu.
Šta ih spaja?
Most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom. Novosađani i njihovi gosti će 13. januara dočekati 7526. Godinu na više od 21 kultne lokacije među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, kao i ugostiteljski objekti, a izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na potpuno neočekivanim mestima.


Jedna od lokacija je i Kulturni centar Novog Sada, institucija izuzetne tradicije u kojoj se već šest godina održava Festival Poezika koji promoviše interkulturni dijalog u regionu kroz muziku i umetnost. Zahvaljujući zajedničkoj viziji, da je Novi Sad grad istinske interkulturalnosti, ostvarena je saradnja Fondacije Novi Sad 2021 i Festivala Poezika. Ovom prilikom imamo čast da publiku Novog Sada pozovemo na dva izuzetna koncerta 13. januara u noći dočeka 7256. godine.

U Kulturnom centru Novog Sada, u klubu Tribina mladih, od 23 časa će nastupiti dve trenutno najaktuelnije kantautorke iz regiona, Sara Renar (Zagreb, Hrvatska) i Ana Ćurčin (Beograd, Srbija). Ulaz je slobodan.Sara Renar je mlada regionalna zvezda, do sada je objavila 3 studijska albuma “Djeca”, “Jesen” i “Tišina” , kao i konceptualno live studijsko ostvarenje “Gdje povlačiš crtu”. Osvojila je prestižnu nagradu Porin, 2015. za EP "Jesen". Njen treći studijski album pod imenom "Tišina" je proglašen izdanjem godine u brojnim medijima i nominovan je za nagradu IMPALA - Evropski album godine. Sara je pored toga što je postala ljubimica publike poznata i po tome što je jako cenjena u krugu kolega koji je često pozivaju kao posebnu gošću na svojim koncertima poput Darka Rundeka i Zorana Predina.

Ana Ćurčin je srpska kantautorka rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, a koja poslednjih godina živi i radi u Beogradu. Njena muzika je nežna, tiha i melodična, ritmična, leluja kroz indie-rock i folk i komunicira sa ambijentom i bluzom.
Ana aktivno svira od decembra 2012. godine, nastupa samostalno ili sa bendom, a njenu muziku publika je mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope.
Učestvovala je na prestižnom Waves Festivalu u Beču, kao i na festivalu MENT u Ljubljani. Početkom 2015. godine otvorila je novu sezonu koncerata u legendarnom Studiju 6 Radio Beograda i predstavila publici novi bend u kojem su Goran Antović, Marko Cvetković i Blagoje Nedeljković. Kasnije se priključio i Tomo Benzon.
U januaru 2016. godine Ana Ćurčin objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom ”Sketches of Belonging”. Veliku pažnju javnosti Ana Ćurčin izazvala je saradnjom s tradicionalnim Ansamblom Kolo i pesmom Lastavice, lasto, koja je objavljena krajem leta prošle godine.

Dogodila se peta POEZIKA!

Ovogodišnju, petu Poeziku svojim nastupom otvorio je Egret.

Egret je ime koje je za svoj umetnički lik odabrao Petar Pupić, kantautor iz Pančeva. Pod tim je pseudonimom s pesmom Knot pobedio na konkursu za posebne aktere festivala, glasovima žirija. Nenametljivo, tiho, popeo se na scenu i seo za klavir. Između autorskih pesama koje je izvodio na engleskom jeziku sa izvrsnim izgovorom i interpretacijom koja ostavlja bez daha, Egret je pravio kratke narativne uvode, svaku je pesmu posebno predstavio, o svakoj rekao koju reč – šta ga je nadahnulo da je napiše, o čemu govori, kome je upućena. A same njegove pesme – oduševile su publiku u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Egretovo je držanje na sceni dirljivo skromno, a talenat koji ima upravo je raskošan. Svi koji su ga te noći čuli i doživeli, zapamtiće da su prisustvovali nečemu unikatnom i da su se sreli s retko darovitim autorom i pevačem koji toliko dobro artikuliše svoja osećanja na nematernjem jeziku.

Nakon njega, nastupile su tri izuzetne ličnosti novosadske muzičke scene – Miloš Zubac, Nemanja Nešić i Milan Korać, s prijateljima. Pratili su ih Svetozar Nešić, Nenad Patković i Đorđe Bubnjević. Podsetili su nas na najkvalitetniju poeziju koja je stvarana na prostorima bivše Jugoslavije, a zanimljivim anegdotama dodatno zagolicali maštu publike, tako da se svako mogao bar na trenutak osećati kao da sedi i pije kafu sa Dobrišom Cesarićem, Milošem Crnjanskim, Jovanom Dučićem ili nekim od drugih velikana koji su obeležili jugoslovensku književnost. Svaku pesmu pratili su instrumenti karakteristični za takvu poeziju i takav ambijent: klavir, akustične gitare i perkusije, tako da je u određenim momentima bilo teško odrediti da li nam se više dopada tekst koji trenutno čujemo ili muzika koju osetimo. Pevali su i svoje stihove, međusobno komunicirali, smejali se na sceni i ostavljali utisak džentlmena iz zlatnog doba muzike i poezije, koji uživaju zajedno na sceni i koji iako se obraćaju publici – zapravo sviraju jedni drugima ovaj koncert. Suština Poezike je objašnjena u njihovom dvočasovnom nastupu, a publika se odlučno izjasnila da će sa zadovoljstvom posetiti i drugi dan festivala.

Taj dan počeo je radionicom Krisa Ekmana, frontmena sastava The Walkabouts iz Sijetla, koji  već 14 godina živi u Sloveniji, pa se tako otvorila mogućnost da se aktivnije uključi u festival Poezika, te da se dve godine nakon održanog koncerta ponovo pojavi kod nas, ali ovog puta u ulozi predavača, muzičkog mentora, i tako svoja iskustva iz sveta muzičke industrije prenese na sve zainteresovane. Radionica je održana u Američkom kutku. Prirodni ambijent u Novom Sadu za čoveka koji je svoje prve muzičke korake načinio na tlu divljeg zapada. I zaista je bilo tako, kao na filmu. Ekman je, između ostalog, rekao da je nekada bilo malo bendova, a više se zarađivalo od prodaje, dok je danas situacija potpuno suprotna jer nikada nije bilo objavljivano više albuma, a nikad se nije manje zarađivalo od muzike, pa je zato danas najteže vreme za rad u muzičkoj industriji do sada.

 

Posle Ekmanove radionice, u Velikoj sali KCNS emitovan je dokumentarni film Florijan, reditelja Darija Bukovskog. Izuzetna priča o tri umetnika koji u današnjem vremenu, nenaklonjenom umetnosti, pokušavaju da ostanu verni sebi i da istraju kao slobodne umetničke ličnosti. Jedan od tri junaka jeste Denis Katanec, hrvatski kantautor koji je u više navrata nastupao u Beogradu i Novom Sadu.

 

Čuvena Tribina mladih KCNS, prostor na kojem su se šezdesetih godina dvadesetog veka u Novom Sadu razvijale i definisale čitave poetike i umetnički pokreti, bila je idealno mesto da se u subotu čuje utrostručena pesnička reč. Gosti Poezike bili su Mostarac Marko Tomaš, Ognjenka Lakićević iz Beograda, te Nenad Marić, u umetničkom životu poznatiji kao Kralj Čačka. Tri posve različite a opet harmonizovane ljudske i pesničke prirode, a pre svega – videlo se to – troje bliskih prijatelja, Marko, Ognjenka i Nenad izveli su zajednički poetsko-muzički performans, bez utvrđenog scenarija, oslanjajući se na njihov osećaj trenutka i na izuzetne reakcije mnogobrojne publike. Markantna boemska pojava Marka Tomaša bila je idealan kontrast nežnosti Lakićevićeve, dok je Kralj Čačka iz drugog plana, za klavirom ili s gitarom, tonirao ovo višebojno lirsko predvečerje. Tomaš je najveću pažnju poklonio stihovima iz njegove Regate papirnih brodova, Ognjenka je čitala pesme iz zbirke Ljubavna pisma Guglu, a Kralj Čačka predstavio je knjigu Na margini. S njihovim nastupom, Poezika je bila i ostala bliže svojoj pesničkoj suštini nego ikada do sad.

Marko Babović nastupio je u Velikoj sali KCNS, kao pobednik konkursa za posebne aktere festivala, i to glasovima publike. Kako je u kratkoj najavi rekao Miloš Zubac, pobednici ovog konkursa najveća su festivalska vrednost, istinski kapital Poezike. Marko Babović došao je iz Loznice, a pobedio je pesmom Margina. Iako su njegov glas i stil primereni pop-rok bendu, on se ovde uspešno prilagodio klasičnom kantautorskom miljeu i nastupio je uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku. Videlo se da već ima vernu publiku i da mu je prijatno na sceni. Pevao je na srpskom i engleskom jeziku, uz spontane najave između pesama. Ostavio je odličan utisak.Završnicu ovogodišnje Poezike obeležio je izuzetan koncert harizmatičnog sastava Stray Dogg. Dušan Stray i njegov bend su priredili posetiocima pravi zvučno-vizualni spektakl, uz fenomenalnu nesebičnu energiju koju su delili sa bine. U prepunoj velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada odjekivale su poznate pesme ovog sastava s prethodna tri već izdata albuma, ali u novim, svežim i dopunjenim aranžmanima, kao i nove kompozicije koje će se tek naći na predstojećem albumu. Vidno raspoloženje se širilo od bine ka publici i nazad, a koncert je završen ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

 

Dogodila se još jedna Poezika, mali festival velikih čuda, a posetioci i izvođači su se razišli svojim putevima, bogatiji za još jedno dragoceno iskustvo koje će dugo pamtiti.


 


Pobednici konkursa festivala POEZIKA

Proglašeni su pobednici konkursa za posebne učesnike festivala Poezika 2017. 

Pobednik po glasovima publike je Marko Babović, sa pesmom Margina. 

Pobednik po izboru žirija je Petar Pupić, Egret, sa pesmom Knot.

Petar Pupić, Egret će nastupiti u petak 9. juna na otvaranju festivala u Velikoj sali KCNS u 20.30 časova. 

Marko Babović će nastupiti u subotu 10. juna, u Velikoj sali KCNS u 21.00 čas.

Čestitamo pobednicima i radujemo se njihovim nastupima!


U susret petom regionalnom festivalu autorske muzike POEZIKA

U petoj godini postojanja, povodom svog prvog malog jubileja, zajedno tragamo za odgovorima koliko umetnost, stihovi i muzika mogu da promene našu stvarnost. U tome nam pomažu pesnici i muzičari Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Kralj Čačka koji će zajedno napraviti lirsko-muzički performans. Slušamo koncert sastava Stray Dogg koji je postao omiljeni bend publike u regionu poslednjih godina. Gledamo film Florian mladog reditelja Daria Bukovskog, koji se bavi položajem umetnika u regionu ‒ film je predstavljen na brojnim festivalima uključujući i čuveni u Kanu u Francuskoj, The Earth Day Film Festival u Americi, kao i SCENECS u Holandiji. Tri novosadska kantautora Miloš Zubac, Milan Korać i Nemanja Nešić, uz pratnju Nenada Patkovića i Đorđa Bubnjevića iz Šinobusa, kao i Svetozara Nešića, provešće nas kroz magični svet pesničkih velikana Miloša Crnjanskog, Dobriše Cesarića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Milovana Danojlića, Milutina Bojića, Duška Trifunovića, Miroslava Antića, Pera Zubca, Milana Mladenovića i drugih.

Ove godine imamo veliku čast i privilegiju da možemo da učimo od velikana kao što je muzičar i producent Chris Eckman, frontmen grupe The Walkabouts i suvlasnik izdavačke kuće Glitterbeat Records, koji tri godine za redom dobija prestižnu internacionalnu nagradu Womex za najbolju izdavačku kuću. Chris će na radionici otkriti tajne zanata muzičke produkcije i zainteresovane uputiti koji su koraci do dobrog izdavača i svetske prepoznatljivosti.

Naravno, i ove godine kao i do sad, izuzetno važan deo festivala jesu koncerti posebnih aktera koji se biraju putem konkursa. Njihovi koncerti otvaraju festivalske večeri, a na odluku ko će nastupiti ‒ možete i sami uticati javnim glasanjem na strani Magazina Poezika - http://magazin.poezika.com/konkurs2017/

Svi programi festivala Poezika su besplatni.

Dođite da se družimo, uživamo u stihovima i muzici, zajedno tragamo za lepim i da zajedno učimo.

Čekamo vas 9. i 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.


Glasanje za pobednike konkursa - Poezika 2017.


U toku je glasanje za pobednike konkursa POEZIKA 2017. 

Odabrane pesme možete poslušati na stranici - magazin.poezika.com/konkurs2017

Glasanje traje do 25. maja, kada će biti saopšteni pobednici konkursa.


Konkurs za kantautore iz regiona 

Budite i vi deo regionalne muzičke autorske scene!

Prijavite se, učestvujte i pobedite na konkursu festivala Poezika, kojiće se održati u Kulturnom centru Novog Sada 9. i 10. juna 2017. I ove pete godine, festival nastavlja da predstavlja najbolje autore iz regiona i jača muzičku autorsku scenu. Publika Novog Sada je prethodnih godina mogla da vidi i čuje izuzetne autore i bendove kao što su Goribor, Damir Imamović, Ana Ćurčin, Grupa Ti, Kralj Čačka, Kris Ekman, Rebel Star, Sara Renar, Telemama, Nina Romić, LovelyQuinces, Olovni Ples i mnoge druge.
Dva najbolja kantautora odnosno kantautorke po izboru žirija i publike svojim nastupom otvoriće programske večeri. Na taj način će predstaviti svoju umetnost novosadskoj publici, a ujedno će imati priliku da se upoznaju s kantautorima, bendovima, i producentima iz regiona.

Više informacija o prijavljivanju potražite na stranici Konkurs

Čekamo vas!

POEZIKA 2016 - retrospektiva

Četvrti regionalni festival autorske muzike POEZIKA održao se 3. 4. i 5. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Publika je tradicionalno mogla da prisustvuje izuzetnim koncertima, kako u Tribini mladih, tako i u Velikoj sali KCNS. Snažna kampanja i želja mnogih medijskih pokrovitelja da se uključe u promociju ovakvog događaja doprinela je tome da ovogodišnja Poezika bude posećena kao nikada do sad. Prostori za koncerte bili su dupke puni u svakoj od tri festivalske večeri. Još važnije, atmosfera je bila nadahnjujuća i izrazito podsticajna – skupilo se mnogo sveta u dobrom festivalskom duhu i najboljem raspoloženju. Četvrta POEZIKA pomerila je mnoge granice i dokazala da se uz nepresušan entuzijazam i imaginaciju organizatora od malog prijateljskog festivala može napraviti nešto zaista veliko, pri čemu izvorni motivi i ideje ni u jednom trenutku nisu bili iznevereni. Ne jednom, čulo se da je ovo festival kakvog nema u regionu. Da je ovo jedinstveni festival umetnosti, prijateljstva i ljubavi.

Prvo festivalsko veče pozdravnom rečju otvorio je Miloš Zubac, jedan od osnivača POEZIKE, po čijoj knjizi pesama je festival poneo ime. Zatim se predstavila Kim Tamara Žebić, mlada kantautorka iz Šida, koja je na festival došla kao pobednica konkursa za posebne aktere festivala – glasovima stručnog žirija. Kim Tamara sjajno je iskoristila svoje vreme, izvela je niz autorskih pesama na engleskom jeziku, bez imalo treme, u pravom rokerskom stavu i raspoloženju. Iako ima tek devetnaest godina, videlo se da je već stekla mnogo izvođačkog iskustva. Publiku je oduševila kada je na kraju spustila gitaru i sela za klavir, te energično izvela poslednju pesmu. Svi su je na POEZICI već doživeli kao istinsku zvezdu. 

Grupa TI nadovezala se vrhunskim koncertom u prepunoj Tribini mladih, koja se pokazala idealnim mestom za njihov atmosferični, ambijentalni elektro-pop. Ilija Duni i Trajče Nikolovski, dva prekaljena muzičara i autora, izveli su set originalnih, minimalističkih, zavodljivih pesama, s mnogo dinamike i ekspresivnosti. Nepodeljen utisak prisutnih bio je da su uživo čak nadmašili visoke kriterijume koje su postavili na studijskim izdanjima. Pružili su Novosađanima mnogo i publika im nije ostala dužna.


Kao i obično, poslednji koncert večeri bio je u Velikoj sali KCNS. Ana Ćurčin, s majstorskom podrškom pratećeg benda, predstavila je premijerno novosadskoj publici pesme sa odličnog prvenca Sketches of Belonging. Između folka, bluza, šansone i amerikane, njen sugestivni, topao, omamljujući glas gospodario je krcatom koncertnom salom. Videlo se koliko joj ovaj nastup na POEZICI znači.


Drugo festivalsko veče počelo je filmskom projekcijom – dokumentarnim filmom Maske, autorke Brankice Drašković. Film je posvećen Slobodanu Tišmi, talismanu novosadske neoavangardne, konceptualne i rokenrol umetnosti, performeru, hodajućem filozofu, kolebljivom mudracu i književniku koji je s margine za kratko došao na magistralni put srpske proze – ovenčan najznačajnijim književnim nagradama – da bi se brže-bolje vratio na margine gde se najbolje oseća. Brankica Drašković odlično je prikazala sve maske jednog od autentičnih urbanih junaka Novog Sada.

Miloš Zubac pozdravio je publiku i druge večeri: „Ovo je posebna noć. Otvorio ju je jedan umetnički mag i alhemičar, zatvoriće je jedan kralj. Između ćete upoznati jednu buntovnicu. I jednog sanjara koji se bavi šansonom.“

Potom je nastupio Nemanja Nešić – pobednik konkursa za posebne aktere festivala po glasovima publike. Markantan i siguran u sebe, uz klavirsku pratnju brata Svetozara Nešića, Nemanja je izveo set autorskih kompozicija koje baštine sve najbolje od naše i internacionalne šansone. Novi Sad uvek je imao nekolicinu vrsnih šansonjera i Nemanja je svojim odmerenim a upečatljivim nastupom pokazao da je jedan od njih.

Nakon Nemanje Nešića, publiku je potpuno osvojila Dunja Ercegović, Splićanka koja je za nekoliko godina napravila ogromne muzičke korake pod imenom Lovely Quinces. Njena neposrednost, nelagoda koju nije htela da sakriva – zbog činjenice da je mnogobrojna novosadska publika toliko pažljivo sluša – nekonvencionalno ponašanje na sceni, ogromna snaga i istovremena krhkost, potpuno su očarali prisutne. Devojka moćnog glasa, sa izuzetnim autorskim pesmama, priredila je uzbudljiv susret koji publika neće zaboraviti. Naročit trenutak bio je kada je Svetozar Nešić, na osnovu prethodnog spontanog dogovora tokom zajedničke tonske probe, seo za klavir i ispratio Dunju u jednoj pesmi. Takva saradnja različitih muzičara koji se na festivalu prvi put sreću, postaje polako zaštitni znak POEZIKE.

Finale druge festivalske večeri pripalo je Kralju Čačka. U prepunoj Velikoj sali KCNS, jedan od najsamosvojnijih srpskih kantautora, koji još nije odlučio da snimi album prvenac, napravio je koncert za pamćenje. U Novom Sadu je već svirao u više navrata, ali nikada pred toliko publike. Njegov stil je žanrovski bogat – od džeza i bitničke poezije, preko šansone, bluza i srpskog folklora, do psihodeličnih rokenrol trenutaka – Kralj Čačka ostavlja utisak ličnosti kakva je ovdašnjoj muzici upravo nedostajala. Prateći muzičari pružili su njegovim ispovednim, često ironičnim, gorko-slatkim stihovima besprekorni muzički okvir.


Treće festivalsko veče počelo je i završilo se u Velikoj sali KCNS. Prvo je nastupila mlada Novosađanka Dijana Stena, u pratnji benda, i izvela svoje kompozicije, kao i probrane obrade. Karakteristično za Dijanu je što piše i peva na italijanskom jeziku – njena autorska pop-kancona dodala je ove godine festivalskom žanrovskom spektru jednu novu i dobrodošlu boju.


Četvrtu POEZIKU zatvorio je orkestar Divanhana iz Bosne i Hercegovine. Muzika ovog atraktivnog šestočlanog sastava obuhvata tradicionalne pesme Balkana – na njihovom bogatom repertoaru nalazi se folklorno nasleđe iz različitih zemalja, a na festivalu su izvodili pesme iz Slavonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Između numera, članovi sastava pričali su o poreklu pojedinih pesama, o istoriji sevdaha, te su tako osim izvanrednih interpretacija tradicionalne muzike s publikom podelili i znanje o ovom žanru. Sasvim u duhu POEZIKE, pričali su i o velikim pesnicima čiji su autorski stihovi u narodu zaživeli kao kolektivno lirsko dobro – o Aleksi Šantiću i Osmanu Đikiću. Njihov izuzetan koncert bio je savršeni završni čin ovogodišnjeg festivala.

Četvrta POEZIKA realizovana je uz podršku Grada Novog Sada, Kulturnog centra Novog Sada i Kreativnog centra Vigvam.

Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.