Poezika 2014

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 6-7 jun 2014

DOGODILA SE DRUGA POEZIKA!

Drugi regionalni festival autorske muzike Poezika održao se 6. i 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Osim izuzetnim koncertima, mnogobrojna publika prisustvovala je jednoj kreativnoj radionici, filmskoj projekciji i nesvakidašnjoj književnoj promociji.

Tako je prvo festivalsko veče počelo Sevdah-lab radionicom koju je u Tribini mladih održao renomirani sarajevski interpretator i proučavalac sevdaha Damir Imamović. Na zvučnim primerima, putem audio i video projekcije, Imamović je nadahnuto govorio o istoriji sevdaha, razvoju tog melopoetskog žanra, kontekstualnosti i višeslojnosti prepoznatljive folklorno-muzičke forme Bosne i Hercegovine. Nakon predavanja, odgovarao je na pitanja zainteresovanih slušalaca.


Službeno otvaranje Poezike pripalo je pobednici konkursa za posebne aktere festivala, Sari Renar. Mlada kantautorka iz Zagreba, koja je pobedila na osnovu glasova stručnog žirija, među dvadesetak pristiglih pesama iz celog regiona, osvojila je novosadsku publiku neskriveno emotivnim nastupom, iskrenošću i neospornim talentom. Izvela je tri autorske kompozicije, svaku na drugačiji način i s drugačijim instrumentima i tehničkim rekvizitima, pokazavši spremnost da eksperimentiše sa svojim pesmama. Sara Renar bila je nagrađena ovacijama i to doslovno.

Potom su samostalni koncert kao Stray Dogg Duo održali Dušan Dukat Strajnić i Marko Ignjatović. Tribina mladih godinama nije ugostila toliko posećen koncert. Ljubitelji ovog beogradskog sastava koji se uspešno ogleda u žanru amerikane, napunili su prostor do poslednje mesta, a mnogi su nastup morali da posmatraju s bočne terase. Stray Dogg Duo svoj repertoar bazirao je na melanholičnim autorskim kompozicijama od kojih su neke toliko prepoznatljive da imaju na stotine hiljada pregleda na društvenim mrežama, kao i na novim pesmama i odabranim standardima, te na obradama među kojima se naročito ističu posvete Nilu Jangu. Stray Dogg je fenomen nove srpske muzike i taj status potvrdili su ovim nastupom. Finale prve večeri Poezike pripalo je borskom sastavu Goribor. Njihov koncert u krcatoj Velikoj sali KCNS počeo je originalnim audio insertom iz knjige pesama Ne možeš mnogo ali možeš malo, frontmena Goribora Aleksandra Stojkovića St-a. Poptuno neočekivan početak koncerta prikovao je pažnju publike koja verno prati ovaj bend, ma gde nastupao. Glas koji je izgovorio stihove pripada novosadskom glumcu Vanji Lazinu, a dizajn zvuka je na motive borskog sastava potpisao Miloš Drobnjaković. Tokom audio priloga, Aleksandar Stojković St sedeo je sam na sceni. Bio je to upečatljiv uvod u još jedan izuzetan nastup Goribora. 


Hipnotička muzika i do kosti ogoljeni stihovi obeležili su prvo veče festivala Poezika, a jedan od najintrigantnijih regionalnih bendova pokazao je da jednako dobro može da zvuči u kamernim prostorima, kao što zvuči u klubovima i koncertima na otvorenom.
Drugo festivalsko veče otvoreno je projekcijom dokumentarnog muzičkog filma Pravi čovjek za kapitalizam. Film je posvećen Damiru Avdiću, provokativnom tuzlanskom muzičaru, književniku i performeru. Pobednik je ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog glazbenog filma DORF u Hrvatskoj, a ovo je bila njegova premijera u Srbiji. Neposredno pred projekciju, publici se obratio prvi čovek DORF festivala Toni Šarić, a potom i autor filma Dušan Moravec iz Ljubljane. Na ovaj način počela je saradnja dva jedinstvena festivala u regionu, festivala Poezika i festivala DORF.Potom su u Tribini mladih nastupili pobednici konkursa za posebne aktere festivala, na osnovu glasova publike, Marigold. Tandem iz Beograda, Nevena Paunović i Kristijan Hranisavljević, izveo je dve autorske kompozicije i jednu obradu. Neposrednim pristupom i lepim pesmama pobrali su simpatije publike.
Nakon pobednika konkursa, na scenu je seo Nevjerni Tomo iz Dugog Sela. Jedan od dva frontmena u sjajnom hrvatskom bendu Olovni ples, nastupio je samostalno, kao interpretator probranih klasika hrvatskog, bugarskog i srpskog pesništva. Istinski majstor savremene kantautorske regionalne scene, čovek šansone, bluza i folka, priredio je publici nezaboravan doživljaj, koristeći u svom prepoznatljivom maniru električnu i akustičnu gitaru, kao i usnu harmoniku. Koncert je zatvorio pesmom Jedra Miroslava Antića, uz primedbu da se Antić – vraća kući.

Na kraju, festival Poezika zatvorio je onaj koji ga je i otvorio. Damir Imamović, pravi mag novog sevdaha, nastupio je u Velikoj sali KCNS, kao i prethodne večeri – popunjenoj do poslednjeg mesta. Pre koncerta, publika je u redovima čekala da uđe u salu. Imamović je izašao na scenu, poput arhetipskog bluz muzičara, sam sa gitarom, i istog trena, kao čarolijom, potpuno osvojio novosadsku publiku i pre prvog odsviranog i otpevanog tona. Pojedini ljubitelji njegove pesme, nakon nastupa, okarakterisali su Imamovićev koncert na Poezici kao najbolji ovogodišnji koncert u Novom Sadu. Izuzetan šoumen, duhovit pripovedač između numera, tokom izvođenja samih pesama izgledao je kao čovek koji se sasvim stapa, i telom i glasom i duhom, s viševekovnom tradicijom sevdaha. Samostalni koncert velike zvezde nove tradicionalne muzike bio je najbolji način da se ovogodišnji festival završi.Kao i prošle godine, festival je odmereno, nenametljivo i sigurno vodio Vanja Lazin.

Ovogodišnji festival Poezika realizovan je uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja i Kreativnog centra Vigvam.tekst: Kreativni tim Poezike

Magazin Poezika


Društvene mreže

 

Poezika 2013

Pogledajte sajt za prošlogodišnji festival - Poezika 2013.