Poezika 2014

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 6-7 jun 2014

Stray Dogg Duo / Beograd, Srbija

Uspeh Dušana Strajnića, tačnije Dukata Streja, prvo u Beogradu, a sada već znatno dalje i šire, nikako nije neobičan, iako se ovaj momak u svojim melanholičnim pesmama koristi ekspresijom nematernjeg jezika i u svom stvaranju nema mnogo dodira s poznatim i uhodanim kolosecima ovdašnje muzike. Njegov autentični i autorizovani izraz folk amerikane dolazi nam kao željeni i – pod našim nebom – dugo čekani odgovor na muziku Džefa Baklija, Eliota Smita ili sastava Wilco. Dukat Stray stiže upravo na vreme, da pokaže koliko je samopreporađajuća tradicija ovog žanra živa i koliko ima privrženika i poštovalaca u našem vilajetu. Ta je tradicija u Dukatu pronašla pravog emisara i još važnije – odličnog kantautora i izvođača… 


Stray Dogg Duo čine Dušan Dukat Strajnić i Marko Ignjatović. Prvi je osnivač i frontmen, a drugi gitarista beogradskog sastava Stray Dogg. U samo dve godine koliko bend postoji, Stray Dogg je stekao brojne ljubitelje u Srbiji, sve ih više nalazi u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a upravo ih stiče u evropskim zemljama. Članovi grupe ne izbegavaju žanrovsku odrednicu amerikana, štaviše, sami se pozivaju na taj jedinstveni muzički amalgam i na celu istoriju i estetiku pomenutog pravca u američkoj muzici. Na svom drugom albumu, Fire’s Never Wrong, Stray Dogg su sarađivali upravo s jednim od najpoznatijih predstavnika savremene freak-folk amerikane, venecuelansko-američkim autorom Devendrom Banhartom.

 

Singlovi grupe Stray Dogg bili su veoma zapaženi na gotovo svim relevantnim top-listama u zemlji. Njihovi rasprodati koncerti u beogradskom Domu omladine i danas se prepričavaju.
Kada ne svira s punim sastavom, Dukat Strej nastupa samostalno ili u savezu s beogradskom kantautorkom Anom Ćurčin. Njih dvoje upravo su na prvoj evropskoj turneji, sa zakazanim akustičarskim nastupima u Zagrebu, Rijeci, Krapini, Umagu, Roveretu, Milanu, Cirihu, Moskvi, Budimpešti, Beču i najposle, u Beogradu.

Svedeni pristup Dukat bira naročito kada je reč o intimnim, kamernim prostorima. Tada njegove magnetične pesme, setne, tanane i emotivno ogoljene, pronalaze svoj najprirodniji izraz.
Kao kod svih profilisanih kantautora, Dukatova muzika podređena je njegovoj lirici. Aranžmani pesama nisu ziheraški proračunati da privuku publiku, nego su u funkciji stihova koje Dukat piše na engleskom, a peva ih meko i tečno, poput izvornih govornika engleskog jezika.
Osim izvođenja autorskih pesama, Dukat Strej je na koncertima spreman da se duboko pokloni svojim muzičkim uzorima i da im načini upečatljiv omaž.

Otuda je svaki njegov nastup specifično kontekstualan, budući da se Dukat ne kloni svojih stvaralačkih korena, niti pokušava da se sakrije od američke kantautorske tradicije čiji je legitiman rukavac on praktično otvorio u Srbiji. Dakako, nije Stray Dogg prvi i jedini sastav koji se ovde pozivao i oslanjao na američku folk-rok i bluz kulturu, niti je Dukat prvi naš autor koji po izboru, a ne po rođenju, dolazi iz ovog inspirativnog stvaralačkog miljea, ali jeste prvi put da takva umetnička pojava može da prevali put od marginalnog alternativnog fenomena kakvih je oduvek bilo u srpskoj muzici, do jedne medijski prijemčive i prepoznate kulturne vrednosti.

Dukatova „nova osećajnostˮ izvrsno je usklađena s vibracijom jednog dela ovdašnje urbane mladeži, neopterećene nacionalnim i kulturnim stereotipima, ali i sa afinitetima one starije publike koja oblast Joshua Tree u pustinjama Mohave i Kolorado doživljava kao svetilište, a svoje mladalačke sentimente identifikuje i povezuje s delima Nila Janga, Tima Hardina ili Keta Stivensa…


DISKOGRAFIJA
Almost 2010.
Fire’s Never Wrong 2012.


SLUŽBENA STRANICA
http://straydogg.bandcamp.com/
Magazin Poezika


Društvene mreže

 

Poezika 2013

Pogledajte sajt za prošlogodišnji festival - Poezika 2013.