Poezika 2014

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 6-7 jun 2014

Nevjerni Tomo / Dugo Selo, Hrvatska

Nevjerni Tomo je muzički interpretator probrane južnoslovenske poezije, trubadur sa istančanim ukusom za dobar stih i adekvatnu muzičku frazu, kompozitor, aranžer, izvođač i izrazito osoben gitarista. Svi pobrojani talenti ishode iz jedne zrele ličnosti koju na sceni krase odmeren pristup, šansonjerska lakoća i nenametljiva uzvišenost. Reč je o istinskom džentlmenu s kariranom rokenrol košuljom i likom odmetničkog lutaoca, skromnom i samozatajnom majstoru savremene hrvatske pesme. Njegova klasa danas je sasvim retka i neprocenjivo vredna…


Nevjerni Tomo je scensko i autorsko ime Tomislava Zorića, pevača i gitariste u dugoselskom sastavu Olovni Ples. Po zanimanju je profesor istorije i geografije, a po dubokom osećanju života i ličnim afinitetima – profilisani muzičar i ljubitelj dobrog pesništva.

 

Na prvom festivalu POEZIKA, 2013. godine, Tomislav Zorić je nastupio sa svojim matičnim bendom. Osim malobrojnim prijateljima, tada Olovni Ples nije bio poznat ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji. Neposredno nakon festivala, sastav se okupio u kući Tomislava Zorića i snimio album Nulti dan, koji je ubrzo pobrao izuzetne komentare regionalnih muzičkih kritičara, kao jedno od najboljih rokenrol izdanja godine. Od leta do leta, između dva festivala, od andergraund benda na margini društvene pažnje, Olovni Ples je dorastao do grupe koju tamošnji mediji danas opravdano vide kao jednu od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.


Kada ne radi sa svojim bendom, u pauzama između snimanja albuma i sve češćih koncerata, Nevjerni Tomo se povlači u stvaralačku osamu, gde u sobnom ambijentu kreira minimalističke zvučne kulise koje potom sjedinjuje s poezijom bardova poput Miroslava Antića, Frana Galovića, Đure Sudete i Gustava Krkleca. 


Sa zadarskim kantautorom Čoporom, Nevjerni Tomo je u ulozi pratećeg muzičara, aranžera i producenta snimio zajednički album Prognano pleme. O Čoporu je zabeležio i Priču o dobrom ludilu, dokumentarni muzički film koji je 2010. godine bio prikazan u Rijeci, u sklopu festivala DORF, a godinu dana ranije u Vrgorcu, premijerno, na festivalu Kotezi String Fest. 


Nevjerni Tomo pojavljuje se kao akter i muzičar u dva kratka dokumentarna filma Miloša Drobnjakovića ‒ New Outlaws (The Movie) i Music Is A Universal Language.


Jedan od najvećih aduta ovog muzičara jeste glas kojem se jednostavno mora verovati. Na čiju god liriku da komponuje i koju god pesmu da otpeva, činiće se da su ti stihovi bili skrojeni upravo za njega.


DISKOGRAFIJA

Pogled s drugog brijega (Brlog Records) 2010.

Koteški blues (Brlog Records) 2012.

Saradnje:


Čopor i Nevjerni Tomo: Prognano pleme (Brlog Records) 2013.


SLUŽBENA STRANICA

http://nevjernitomo.bandcamp.com/Magazin Poezika


Društvene mreže

 

Poezika 2013

Pogledajte sajt za prošlogodišnji festival - Poezika 2013.