Poezika 2014

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 6-7 jun 2014

Goribor / Bor, Srbija

Opora lirska supstanca s hipnotičkom muzičkom repeticijom, borski industrijski bluz s bristolskom mantrom, hirurški precizne društvene dijagnoze s jednoličnim fabričkim damarom, a pre i posle svega ‒ ljudskost, pulsiranje toplog buntovnog srca u umornom ali još nepokorenom telu, jesu vrednosti jednog od najsamosvojnijih sastava u regionu. Stojkovićeva sirova a dubokočovečna poezija, vulgarna taman koliko nam je svagdanji dan vulgaran, svojevrsno je lirsko Putovanje nakraj noći, primeren omaž Selinu, Bukovskom i Rejmondu Karveru, autobiografski naturalizam prožet tegobom, gnevom, patnjom i samoprezirom, ali i humorom, dostojanstvenom rezignacijom, pomirenjem sa sobom i najposle, makar na tren ‒ iskupljenjem…

Goribor je sastav iz Bora, rudarskog grada na istoku Srbije. Osnovali su ga Aleksandar Stojković St i Željko Ljubić Pity, još 1988. godine, pod imenom Projekat. Nastupali su samo u Boru, do 1992. godine, kada Stojković odlazi u London, a Ljubić u armiju. Četiri godine kasnije, Stojković se vraća iz Engleske s jednim TASCAM četvrokanalnim snimačem. On i Ljubić počinju da snimaju demo pesme. Pridružuju im se još jedan gitarista i bubnjar i tako službeno nastaje Goribor. Ponovo nastupaju isključivo u Boru, do 1999. godine kada nastaje hijatus u radu benda.

 

Nakon nove četiri godine, 2003, Goribor nastavlja da snima demo pesme koje posredovanjem prijatelja dolaze do Zdenka Franjića, pionira nezavisnog izdavaštva u bivšoj Jugoslaviji. Goribor počinje da objavljuje albume za njegovu etiketu Slušaj najglasnije! Takođe, počinju da nastupaju u drugim gradovima, a u Hrvatskoj postaju andergraund atrakcija, naročito posle koncerata u Puli i Zagrebu. Kritičari ih opravdano dovode u vezu s grupom Joy Division i engleskim trip-hop autorima, ali malo ko uočava izrazitu srodnost s niškim andergraund bendom Dobri Isak. 


Nakon niza nezavisnih izdanja, Goribor 2007. godine objavljuje svoj prvenac za major label izdavača. Njihov debi Goribor potpisuju Dancing Bear iz Hrvatske i Automatik Records iz Srbije. Tako Goribor postaje prvi bend iz Srbije koji dobija zvanično hrvatsko izdanje, još od pucanja jugoslovenske države. Album dobija najviše ocene u Hrvatskoj i Srbiji. Goran Tarlać, novinar srpskog portala Popbox, ovo izdanje izdvaja kao najbolji rok album u poslednjih 15-20 godina i „najviši pojedinačni domet srpske kulture XXI vekaˮ. Aleksandar Dragaš za Jutarnji list piše o prvencu Goribora kao o vrhuncu postjugoslovenskog roka. Isti ovaj hrvatski list proglašava Goribor jednim od albuma godine, a srpski Blic – najboljim albumom 2007. godine.
Goribor sve više nastupa u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, a koncerte imaju i u Švedskoj i Norveškoj.


Aleksandar Stojković St 2010. godine objavljuje pesničku knjigu Ne možeš mnogo, ali možeš malo, u kojoj je objedinio zbirke Svet je moj ali ima vremena iz 2003. godine i Princ bez horsa iz 2008. godine.

Naredne godine, veb-magazin Pobox objavljuje listu najboljih albuma u prvoj deceniji XXI veka. Goribor dobija prvo mesto sa svojim istoimenim debi albumom.

Godine 2012, bend objavljuje svoje drugo izdanje za izdavača Dancing Bear, dvostruki album Evo je banja. Na našem podneblju, taj album Goriboru potvrđuje status jednog od najvažnijih i najintrigantnijih bendova današnjice. 


„Naše pesme govore o nastojanju pojedinca da što poštenije živi.“ (St)


SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

Samostalni albumi – nezavisna izdanja za Slušaj najglasnije!

Ono što te ne ubije, to te osakati, 2004.
Stari radovi, 2005.
Krug u očima, 2005.
Hoću kući, 2005.
Stondom do Tokija, 2006.
Butleg izdanja
Live, 2005.
Live u KSET-u (2.10.2006), 2007.


Studijski albumi

Goribor (Dancing Bear, Automatik Records), 2007.
Evo je banja (Dancing Bear), 2012.

SLUŽBENA STRANICA
http://www.goribor.net/


Magazin Poezika


Društvene mreže

 

Poezika 2013

Pogledajte sajt za prošlogodišnji festival - Poezika 2013.