Festival Poezika

Umetnost pevanog stiha

Kulturni centar Novog Sada 


Poezika

O festivalu

Festival Poezika godinama s velikim uspehom afirmiše mlade umetnike, podstiče saradnju u regionu, interkulturni dijalog i stvara novi umetnički prostor u kome povezuje različite umetničke forme ‒ muziku, poeziju, film, fotografiju, ali i različite gradove.

Festival Poezika bio je spona povezivanja dva kulturna centra gradova koji su već prepoznati po svojim umetničkim dostignućima i afirmaciji umetnosti ‒ grada Novog Sada i grada Kotora. Festival od samog početka ostvaruje uspešnu saradnju s festivalom DORF iz Hrvatske. Festival Poezika je 2014. godine bio deo postavke grada Novog Sada na internacionalnom festivalu Donaufest u Ulmu, na kojoj su bili predstavljeni svi najznačajniji novosadski događaji. U toj postavci festival Poezika je imao veliku ideju da se putem umetnosti može uspostaviti jaka saradnja u regionu, mir i prosperitet koji će se reflektovati na sve druge oblasti života. Vreme je pokazalo značaj ove vizije koja je bila uzor za mnoge druge događaje. S konceptom saradnje i mira putem umetnosti, grad Novi Sad osvojio je titulu grada Evropske prestonice kulture 2021.

Festival Poezika je do sada imao devet izdanja, a sedam izdanja u Kulturnom centru Novog Sada. U saradnji s Kulturnim centrom Kotora realizovana su dva izdanja festivala u gradu Kotoru. Pokrenuta je saradnja s Fondacijom Novi Sad 2021, Evropska prestonica kulture i do sada je realizovano jedno zimsko izdanje festivala Poezika u okviru dočeka 7526 u Novom Sadu.
Na poziv Italijanskog atašea za kulturu, kantautori učesnici festivala Poezika bili su predstavnici na festivalu u gradu Assisi (Italija), koji kao i Festival Poezika promoviše interkulturni dijalog.
Grad Novi Sad prepoznao je značaj Festivala Poezika i od 2013. godine festival je deo stalnog programa Kulturnog centra Novog Sada, koji je poznat po značajnim i izuzetno uspešnim festivalima ‒ Novosadski džez festival, Prosefest, INFANT, Antićevi dani, EURO-IN-FESTIVAL.

Festival POEZIKA okrenut je prvenstveno kantautorima, a pored koncerata, važan deo festivala čine i radionice, na kojima se ostvaruje saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnicima radionica omogućava se da steknu nove veštine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.
Kao prateći sadržaji, tu su i književna predstavljanja, projekcije muzičkih dokumentarnih filmova i izložbe fotografija.

Tokom prethodnih godina, publika je imala priliku da vidi neke od najznačajnijih kantautora, pesnika, fotografa, i filmskih stvaralaca u regionu ‒ Kralja Čačka, Damira Imamovića, Stray Dogg, Goribor, Lovely Quinces, Divanhanu, Marka Tomaša, Svemir, On Tour, Bitipatibi, Irenu Žilić, Saru Renar, Milana Jovanovića, Draganu Zarevsku, grupu TI, Anu Ćurčin, Ognjenku Lakićević, Šinobuse, Izae i mnoge druge.

Festival je prepoznat u Novom Sadu i celom regionu kao veliki pokretač muzičke autorske scene. O festivalu se pisalo u preko 500 medija u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Srbiji. Predstavljen je na televizijama RTV, RTS, TV Novi Sad, HRT, MTV, kao i na brojnim radio stanicama širom regiona, a privukao je i pažnju čuvenog britanskog muzičkog magazina Rock&Reel.
Festival posebnu pažnju poklanja publici, te je tokom cele godine u kontaktu s njom putem Magazina o savremenom stvaralaštvu Poezika, koji je kao njegov prateći sadržaj samo u toku prve dve godine postojanja imao preko milion poseta iz celog regiona. www.magazin.poezika.com

Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.