Poezika 2015

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 5-6-7 jun 2015.

CHRIS ECKMAN / Ljubljana, Slovenija


Onima koji su osamdesetih i devedesetih posvećeno pratili američku Sub Pop scenu, ime Krisa Ekmana dobro je poznato, iako on nikada nije vodio granč sastav. Onima koji su u poetici savremenih američkih autora tražili sigurno, intimno sklonište od nesuptilne svakodnevne rutine, njegovo ime zvuči gotovo prisno – u tom prepoznatljivom, dubokom glasu nalazili su sveto, mirno mesto usred stalne životne vreve. Kao umetnik, Kris Ekman uspeo je da se sprijatelji s mnogima i da dotakne mnoge svojim pesmama. Pritom je ostao kao čovek skroman, pristupačan i gotovo asketski posvećen stvaranju i istraživanju. Ponikao na tradicionalnoj američkoj kulturnoj i muzičkoj baštini, Ekman je jedan od retkih američkih autora koje je s godinama, sve više, skoro magnetski privlačilo evropsko kulturno nasleđe. Na spisku pesma koje je reinterpretirao, bile su i one grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, belgijskog kantautora Žaka Brela i nemačkog krautrok sastava Neu!. Bivajući uvek melanholičnim rokenrol pesnikom, pre nego arhetipskim rokenrol propovednikom, Kris Ekman nije svojim pesmama menjao drugima život. Njegova snaga imala je drugačiju prirodu. On je ljudima život činio punijim, toplijim i boljim.


Kris Ekman je kantautor, multiinstrumentalista i pevač uglednog američkog sastava iz Sijetla, The Walkabouts.

U karijeri dugoj dvadeset pet godina, ovaj izuzetan bend objavio je trinaest studijskih albuma, četiri koncertna izdanja, kao i dve kompilacije rariteta, za eminentne izdavačke kuće poput Glitterhouse, Virgin i Sub Pop. 


The Walkabouts su često imali turneje po Sjedinjenim Državama i u Evropi.
Na impresivnoj listi njihovih saradnika nalaze se Brajan Ino (Brian Eno), Piter Bak (Peter Buck) iz R.E.M., Voren Elis (Warren Ellis) iz benda Nika Kejva Bad Seeds, Mark Lanegan, kao i Varšavski filharmonijski orkestar (Warsaw Philharmonic Orchestra).
Godine 1996, The Walkabouts su iskoračili iz andergraund okrilja, kada su se singlom The Light Will Stay On, sa albuma Devil’s Road, našli na visokim mestima muzičkih lista u mnogim zemljama, između ostalih u Nemačkoj, Engleskoj, Norveškoj, Belgiji, Grčkoj i Izraelu.

Kris Ekman izrazito je sklon muzičkim saradnjama i stvaralačkoj kokreaciji s drugim autorima i instrumentalistima. S partnerkom iz matičnog benda, Karlom Torgerson (Carla Torgerson), objavio je tri albuma. Radeći u triju Dirtmusic, zabeležio je dva izdanja, a treći album je u pripremi. U duetu +L/O/N/G, s Rupertom Huberom, objavio je jedan album, kao i sa slovenačkim sastavom The Frictions. U projektu The Strange, kao pevač, sarađivao je s hrvatskim instrumentalnim bendom The Bambi Molesters.

Samostalno je objavio četiri albuma.
Kris Ekman učestvovao je u mnogim filmskim projektima za koje je potpisao muziku.Ovaj svestrani umetnik radi i kao producent. Njegov studio Zuma nalazi se u četiri stoleća starom zdanju, u Ljubljani, gde je Ekman pre više godina odlučio i da se nastani. 

Na festivalu POEZIKA Kris Ekman nastupiće sa slovenačkim gitaristom Bernardom Kogovšekom.


Ekmanovo interesovanje za balkansku muziku, naročito njegova privrženost Sloveniji, zanimljivi su iz aspekta kulturnih prožimanja, migracije ideja i preplitanja uticaja. Njegov nesvakidašnji izbor da snimi album sa interpretacijama stihova Daneta Zajca, jednog od najvećih slovenačkih pesnika druge polovine dvadesetog veka, svedoči o uzbudljivom duhu našeg vremena, u kojem značajni autori manjih kultura – manjih samo geografski i po globalnoj prepoznatljivosti – dobijaju rezonancu u pojedinim autorima velikih, mnogoljudnih, dominantnih kultura današnjice. Kris Ekman promoter je ovih interkulturalnih vrednosti i u svom radu dosledno ih zastupa i predstavlja. Zato je njegovo postojano a nenametljivo prisustvo na našim prostorima toliko važno.


SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

Samostalna izdanja:

A janela (1999)
The Black Field (2004)
Last Side of the Mountain (2008)
Harney County (2014)

The Walkabouts: (studijski albumi)

See Beautiful Rattlesnake Gardens (1988 - PopLlama)
Cataract (1989 - Sub Pop)
Scavenger (1991 - Sub Pop)
New West Motel (1993 - Sub Pop)
Satisfied Mind (1993 - Sub Pop)
Setting the Woods on Fire (1994 - Sub Pop)
Devil's Road (1996 - Virgin, Germany)
Nighttown (1997 - Virgin, Germany)
Trail of Stars (1999 - Glitterhouse Records)
Train Leaves at Eight (2000 - Glitterhouse)
Ended Up a Stranger (2001 - Glitterhouse)
Acetylene (2005 - Glitterhouse)
Travels in the Dustland (2011 - Glitterhouse)


SLUŽBENA STRANICA
http://www.chriseckman.net/


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.


Prethodni festivali