Poezika 2015

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 5-6-7 jun 2015.

SVEMIR / Zagreb, Hrvatska


Svemir Zvonke Obajdin harmonično pulsira mekotom i nežnošću, koliko i karakterističnom čvrstinom i robustnošću. Sveukupno – ljudskošću, u celoj sumi srećno izmirenih suprotnosti. Srčanost, emotivnost i nebrušena iskrenost, koji Zvonku krase kao ličnost, sačuvani su u svakoj njenoj pesmi poput snažnog energetskog reprinta. Ma kako bilo prirodno to što pesme sasvim liče na onoga ko ih kao roditelj potpisuje, kod Zvonke Obajdin je ova genetska podudarnost izrazito naglašena. Pojedini autori se svojom umetnošću odmiču od sebe i traže sebi drugačija lica. To je legitiman umetnički put. Zvonka je od drugog roda. Kako srce kaže – vrhovni je zakon njenog unutrašnjeg bića i taj je zakon ispisan svakim njenim stihom i ovekovečen svakim tonom. Njen upečatljivi glas konači u srcu i njeno srce stanuje u glasu. Pritom je blagoslovena saradnicima koji umeju da je osete, da je nadahnu i podare njenim rečima adekvatnu muzičku formu. Ova darovita žena ništa manje od toga nije zaslužila, ni zaradila.


Svemir je sastav koji vodi zagrebačka kantautorka Zvonka Obajdin. Bend radi od 2011. godine, a temelji svoj izraz i zvuk na folk, bluz i izvornom rokenrol nasleđu.


Prva inkarnacija Svemira imala je dva stalna člana – Zvonku na akustičnoj gitari i vokalu, te Roberta Kanizaisa na električnoj gitari. S jeseni 2012. godine, Svemir izdaje istoimeni album prvenac, snimljen u kućnom studiju i objavljen kao samizdat izdanje. Album se našao na vrhu godišnje liste albuma, debi-albuma odnosno andergraund albuma na nekoliko regionalnih muzičkih portala i blogova.

Neposredno po objavljivanju albuma, Robert Kanizais napušta sastav, te se formira nova, četvoročlana, klasična rokenrol postava: Matko Boršić na bubnjevima, San Mikulec na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandra Dokmanović na električnoj gitari, dok Zvonka uz pevanje koristi akustičnu i električnu gitaru, sporadično i klavir.

U ovoj formaciji Svemir svira naredne dve godine, nastupajući u klubovima i na festivalima u regiji, pripremajući ujedno pesme za drugi album. Snimljen tokom proleća i leta 2014. godine, album Tako jako, ponovo kao samizdat, završava na godišnjim top-listama najboljih albuma u regionu, po izboru mnogih urednika radijskih emisija okrenutih nezavisnoj domaćoj muzici.

Zvonka Obajdin aktivan je promoter kantautorske scene u regionu. Sa saradnicima i prijateljima, pokrenula je projekat Bistro na rubu šume, u vidu samostalnih kompilacijskih izdanja i zajedničkih koncerata, koji je okupio najistaknutije predstavnike nove kantautorske scene na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Zvonka je počela da se bavi muzikom kao zrela, celovita osoba. Njen je umetnički put netipičan ‒ nije iza sebe ostavila mladalačke početničke tragove. Pojavila se na muzičkoj sceni kao gotova, zaokružena stvaralačka ličnost. Otuda oba njena albuma s grupom Svemir dolaze iz prostora jednog temeljnog iskustva, niza životnih uspona i sutona, dugo sanjanih trenutaka, starih čežnji i novih nada. Zalog trajne vrednosti Zvonkinih pesama jeste u proživljenosti svake slike, svakog versa, svakog osećanja. Slušanje Svemira je slušanje samog života.


DISKOGRAFIJA
Svemir (2012)
Tako jako (2014)

SLUŽBENA STRANICA

https://svemir.bandcamp.com/


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.


Prethodni festivali