Poezika 2015

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 5-6-7 jun 2015.

TELEMAMA / Skopje, Makedonija


Telemama je kantautorsko lice Dragane Zarevske, koja je u svet muzike stigla iz prostora konceptualne umetnosti, u kojem je koristila drugačija lica i imena. Opredeljena za minimalizam i golu atmosferičnost, neopterećenu orkestarskim arsenalom, Telemama je devojka koja koristi samo svoj sneni, zavodljivi glas i ukulele kao instrument. Njeno pevanje je izrazito sugestivno, katkad tamnoromantično obojeno, kao da dolazi iz drugog sveta, podzemnog ili astralnog, ma kojeg. Jednu svoju pesmu ispevala je na nepremostivom rastojanju između svetova, ovozemaljskog i onozemaljskog. Drugu je posvetila Ruskinji Valentini Tereškovoj, prvoj ženi koja je posetila svemir u Vostoku 6. Telemama je u odabiru lirskih motiva i tema sklona daljinama, a nisu one geografske posredi.


Telemama je muzički projekat vizualne umetnice Dragane Zarevske, poznate po radu u konceptualnom tandemu Ephemerki.


Godine 2014. počela je da nastupa samostalno, isprva privatno, u stanovima, za odabrane prijatelje, a potom i na koncertnim binama.

Njena pesma Vale Tereshkova našla se na kompilaciji Nekoi devojki, posvećenoj savremenoj ženskoj makedonskoj muzičkoj sceni.

Telemama radi na albumu prvencu Miss Sloboda.Imajući u vidu čitavu lepezu njenih profesionalnih i umetničkih interesovanja, od konceptualnih projekata, medija i komunikologije, rodnih stereotipa, preko dramaturgije, politikologije i tehnologije, do folkloristike, antropologije, didaktičkog rada i preispitivanja akademskih pristupa u obrazovanju, muzički minijaturizam Dragane Zarevske izrazito je zanimljiv. Ona ne koristi mnogo reči, niti mnogo tonova, kao da ceo svoj scenski performans želi da svede samo na evokativni, plutajući glas i prisustvo tela na bini.


DISKOGRAFIJA
singl Vale Tereshkova, kompilacija Nekoi Devojki (2014)


SLUŽBENA STRANICA
https://telemama.bandcamp.com/
Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.


Prethodni festivali