Poezika 2015

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 5-6-7 jun 2015.

REBEL STAR / Bečej, Srbija – Sentandreja, Mađarska


Rebel Star je jedan od onih svevremenih muzičkih fenomena koji se tu i tamo jave na našoj sceni, kao blagotvorno prisustvo, kao besplatna karta za putovanje ka sebi, kao svetiljka kada se svet zatamni, kao poziv dragog i pouzdanog prijatelja kada mu se ne nadaš, a potreban ti je. Stilski zasnovan na uzbudljivoj mladosti pop i rok kulture, promišljen u izrazu, dosledno opredeljen za stare veštine snimanja i produkcije, emotivno otvoren, lirski angažovan ka unutra i ka spolja podjednako, rafiniran i sirov u isti mah, Rebel Star je bend koji svojim postojanjem srpskoj i regionalnoj muzici čini galantnu uslugu. Ta je muzika danas bolja i vrednija zato što u svom sazvežđu ima ovu zvezdu, koja bi i drugde bila jednako sjajna.


Putanja Milana Glavaškog prema Rebel Staru započela je s bendovima Eva Braun i Popcycle koje je delimično napustio nakon odlaska u Budimpeštu i Ameriku. Milanov odlazak istovremeno je značio kraj rada s muzikom i njegov ponovni početak.


Tokom šest aktivnih godina, Rebel Star je nekoliko puta menjao postavu da bi se danas skrasio s bubnjarem Atilom, internacionalnim pojačanjem Ashleyjem, Csabom i Mikeom na gitari, klavijaturama i basu, te Milanom kao autorom, gitaristom, vokalom, glavom, srcem i dušom benda. Rebel Star sada deluju u najboljem maniru CSNY-a .
Tokom spomenutih šest godina, Rebel Star su zabeležili tri nosača zvuka. Nakon uspešnog EP-a iz 2007, nekoliko koncerata i mnogo studijskih sesija, Glavaški i prijatelji su odlučili da krajem te iste godine objave album „SO“ koji važi kao jedno od napriznatijih izdanja u regiji tokom prošle dekade. „SO“ je objavljen i u digitalnom izdanju te s vinil singlom za pesmu „Staklo“.
Ni dve godine kasnije, svet je ugledala i „Kalifonija", album okrenut vintage zvuku zapadne obale USA kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih. Album koji tek danas dobija na značaju kako bend ima šansu da ga odsvira u punom sjaju.
I konačno 2012. Rebel Star izdaju najpre pilot singl „Anðeli“ (ft. Ivana Smolović Ika), a zatim i album „Rebel Star“ koji treba biti kruna rada i sazrevanja autora i ovog odličnog benda. Album koji dolazi, snimljen je na unikatnoj opremi skupljanoj po istočno-evropskim pustarama, aranžiran do savršenstva, odrastao ali energičan, ozbiljan s osmehom na licu. Bend je najavio svoj četrvti album pod imenom Reka za jun 2015.
Rebel Star su neobična pojava na našem tržištu. Momci zavidnog staža po značajnim bendovima, s internacionalnom reputacijom i neobičnom biografijom; bend koji će novoj diskografskoj sceni ponuditi pop rock album ukorenjen u američko nasleðe i pesme koje ćemo dobro razumeti.


Za Milana Glavaškog često se vezuje odrednica vintidž – kao njegov lični muzički put, estetski izbor i profesionalna odluka – kako želi da njegove pesme zvuče. Čovek koji na neobičnim mestima pronalazi odbačene instrumente i udahnjuje im novi život u svojoj radionici, koji u tehničkim i produkcijskim limitima iz šezdesetih i sedamdesetih čuje punoću, lepotu i magičnost koju u snimku želi da postigne, koji je video sveta i koji sve zna o američkoj i engleskoj muzici – a izričito bira da piše i peva na maternjem jeziku, jeste čovek vintidž poetike u najčistijem smislu tradicionalnosti kao puta izvornosti i slobode, a ne puta nametnutih ograničenja i već viđenih rešenja. Umetnost Milana Glavaškog jednostavna je a složena, prijemčiva a duboka, lirski meka a epski snažna, dinamična a postojana ‒ upravo tradicionalna u kontekstu savremene pop kulture.


DISKOGRAFIJA
Rebel Star Promo EP (2007)
So (2007)
Kalifonija (2009)
Rebel Star (2012)


SLUŽBENA STRANICA
http://www.rebelstar-music.com/Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.


Prethodni festivali