Poezika 2017

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

9-10 jun 2017.

Poezika

Festival regionalne autorske muzike

Lirsko-muzički performans - Marko Tomaš

Ove godine, zajedno tragamo za odgovorima koliko umetnost, stihovi i muzika mogu da promene našu stvarnost. U tome nam pomažu pesnici i muzičari Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Kralj Čačka, koji će zajedno napraviti lirsko-muzički performans.

 


Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, živeo je u Sarajevu, Splitu, Somboru, Zagrebu, a trenutno živi u Mostaru. Jedan od najpoznatijih, najčitanijih i najvoljenijih mlađih pesnika na prostoru bivše Jugoslavije, Marko Tomaš kao kvintesencijalni Jugosloven kome je nemoguće s pouzdanošću utvrditi poreklo kao ni etničku pripadnost, živi u gradu Mostaru i piše prevashodno poeziju ali ujedno se bavi publicistikom a povremeno stvara i prozu. Objavio je samostalne, kao i zajedničke zbirke pesama i kratka prozna dela. Njegov doprinos novinarstvu je izuzetno značajan. Jedan je od pokretača i urednika časopisa „Kolaps”. Svoje novinske tekstove je objavljivao u „BH Danima”, „Glasu Istre” i listu „Feral Tribune. Nazivi zbirki pesama nam ukazuju na inovativnost i lucidnost, a izbor novina za koje piše na smelost i slobodoumnost.


Pesme su mu prevođene na italijanski, poljski, nemački i engleski jezik.

Autor je više knjiga poezije poput „Mama, ja sam uspješan” (2004), „Marko Tomaš i druge pjesme” (2007), „Zbogom fašisti” (2009), „Ponoćni razgovori”, s Mehmedom Begićem (2012), „Bulevar narodne revolucije” (2013), „Crni molitvenik (2015)Odrastanje melanholije (2014), Regata papirnih brodova(2016).

Marko Tomaš je takođe napisao – u Japanu izuzetno popularnu – biografiju poznatog fudbalskog trenera Ivice Osima.


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.