Poezika 2017

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

9-10 jun 2017.

Poezika

Festival regionalne autorske muzike

Koncert kantautora: PESNIŠTVO I MUZIKA KAO JEDNO - NEMANJA NEŠIĆ, MILOŠ ZUBAC I MILAN KORAĆ

Na prvoj večeri Poezike 2017, ekskluzivno povodom petog izdanja festivala, zajedno će nastupiti tri srpska kantautora – Nemanja Nešić, Miloš Zubac i Milan Korać. Sva trojica snažno su povezani s Poezikom. Miloš Zubac je jedan od pokretača festivala kojem je i dao ime po jednoj od svojih pesničkih knjiga, a u prethodne četiri godine bio je umetnički direktor i promoter Poezike. Milan Korać nastupio je na prvom festivalu 2013. godine, kada su se predstavili Novi Odmetnici, a Nemanja Nešić pobednik je konkursa za posebne aktere festivala 2016. godine, po glasovima publike.

Nešić, Zubac i Korać izvešće 9. juna, u Velikoj sali KCNS, jedinstven pesničko-muzički program koji će obuhvatiti njihove interpretacije odabranih stihova Miloša Crnjanskog, Dobriše Cesarića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Milovana Danojlića, Milutina Bojića, Duška Trifunovića, Miroslava Antića, Pera Zubca, Milana Mladenovića i Miloša Galetina.

Pratiće ih Svetozar Nešić za klavirom, Nenad Patković na gitari i Đorđe Bubnjević sa kahonom i udaraljkama.


Nemanja Nešić, Miloš Zubac i Milan Korać imaju dugogodišnje iskustvo kao frontmeni značajnih autorskih novosadskih sastava. Nešić je godinama vodio grupe Revir i Mali princ, Zubac ‒ Prkos Drumski, a Korać je i danas pevač i gitarista Šinobusa.

Iza ovog trojca je značajna diskografija, ali i bibliografija – svaki se osim u muzici ogledao i u književnosti.  Milan Korać je objavio zbirku poezije Do modrih dubina, Nemanja Nešić dokumentarnu knjigu Revir – jedna priča, a Miloš Zubac pesničke knjige Vilindar, Poezika, Flor Y Canto, Sigurnost vatre, Kralj na kiši, književne studije Poetika Duška Trifunovića, Molitve Desanke Maksimović, kao i muzičku hroniku Rezervna kultura.

Iako su profilisani autori muzike i tekstova, iako sva trojica imaju kantautorsko iskustvo i staž, na ovom koncertu gotovo u celosti posvetiće se stihovima drugih pesnika, u duhu festivala koji objedinjuje poeziju i muziku onako kako to nijedan drugi muzički događaj u regionu ne čini.

 


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.