Poezika 2017

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

9-10 jun 2017.

Poezika

Festival regionalne autorske muzike

O festivalu


POEZIKA je festival autorske muzike, događa se peti put u Kulturnom centru Novog Sada i prvi je takve vrste u regionu. Okrenut je prvenstveno kantautorima, autentičnim muzičkim i pesničkim ličnostima, ali i bendovima kojima tekstovi nisu manje važni od muzike. 

Pored koncerata, važan deo festivala čine i radionice, na kojima se ostvaruje saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnicima radionica omogućava se da steknu nove veštine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.
Kao prateći sadržaji, tu su i književna predstavljanja, projekcije muzičkih dokumentarnih filmova i izložbe fotografija.

Poezika zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala. Osnovna ideja festivala jeste stvaranje novog prostora za predstavljanje mladih talenata, podsticaj muzičke scene i razvijanje interkulturalnog dijaloga u regionu.

Festival je za pet godina postojanja prepoznat u Novom Sadu i celom regionu kao veliki pokretač muzičke autorske scene. O festivalu se pisalo u preko 500 medija u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i Srbiji, predstavljen je na televizijama TV Novi Sad, RTV i RTS, HRT, kao i na brojnim radio stanicama širom regiona, a privukao je pažnju čuvenog britanskog muzičkog magazina Rock&Reel. Festival se do sada realizovao uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i brojnih medijskih pokrovitelja. 

Tokom prethodnih godina, publika je imala priliku da vidi neke od najznačajnijih autora u regionu ‒ Damira Imamovića, Krisa Ekmana i Bernara Kogovšeka, Goribor, Ninu Romić, Svemir, Milana Glavaškog i Rebel Star, Saru Renar, Milana Jovanovića, Isidoru Milivojević, Olovni ples, Katarinu Juvančič i Dejana Lapanju, Draganu Zarevsku, grupu TI, Anu Ćurčin, Lovely Quinces, Kralja Čačka i mnoge druge. 

Festival posebnu pažnju poklanja publici, te je tokom cele godine u kontaktu s njom putem Magazina o savremenom stvaralaštvu Poezika, koji je kao njegov prateći sadržaj samo u toku prve dve godine postojanja imao preko 900.000 poseta iz celog regiona ‒ www.magazin.poezika.com

Poezika je ostvarila saradnju s drugim festivalima iz regiona kao što su Festival DORF iz Hrvatske, SeaKotor iz Crne Gore, i Americana Night iz Srbije. U saradnji s Kulturnim centrom iz Kotora 2016. godine realizovano je u Kotoru posebno izdanje festivala pod imenom Muzičko putovanje festivala Poezika.

Važan segment POEZIKE jeste konkurs za mlade talente. Namenjen je kantautorima i kantautorkama iz regiona, koji pobedom na konkursu dobijaju priliku da nastupe na festivalu, upoznaju se sa već ostvarenim autorima i predstave svoju umetnost novosadskoj publici. U prvih pet godina postojanja, festival Poezika putem konkursa prepoznao je preko stotinu kantautora i kantautorki iz celog regiona. Na ovaj način festival stvara novi prostor za mlade talente i njihovu afirmaciju, kao i mogućnost da steknu svoja prva profesionalna iskustva.

Budite i vi deo tog jedinstvenog iskustva.

Dođite na POEZIKU 2017!

Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.