Poezika 2016

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

03-04-05 jun 2016.

Muzičko Putovanje - Kotor / Izae (Dubrovnik)

Ezoterični s merom i ukusom, raspoloženjem bliski Harmsu i Bulgakovu, zagasito atmosferični i ujedno spremni da ponude detinju lakoću kazivanja velikih istina posredstvom pitomih slika i reči, duhoviti i katkad skloni apsurdu, naizgled lakoreki a upravo zastrašujuće duboki, Izae su donedavno bili dobro čuvana tajna isključivo posvećenih slušalaca, a odnedavno su počeli da se otvaraju prema brojnijoj publici. Čak i da čine ono što su godinama sebi strogo uskraćivali – da nastupaju uživo. I da objavljuju prave ploče.
Ansambl Izae je hrvatski sastav iz Dubrovnika. U mnogo čemu, nemaju s kim da se uporede na regionalnoj muzičkoj mapi. Vođeni vizijom Adema Gušića, snivatelja koji snima, Izae su skriveni od medijske pažnje snimili niz antologijskih izdanja, među kojima album Kad nadođe kiša i nastane strka leptira ljubitelji ovog sastava smatraju remek-delom nove konceptualne hrvatske muzike. Iako su godinama funkcionisali kao mnogočlani studijski sastav i klonili se javnih nastupa, u prilagođenoj minimalističkoj inkarnaciji sada nastupaju sve češće. Pored Adema Gušića, Izae na koncertnim scenama predstavljaju Jadranka Katić, Dejan Seferović i Žarko Dragojević.Ljubitelji zagrebačke kantautorke Nine Romić pamte njenu nadahnutu saradnju sa ovom nekonvencionalnom dubrovačkom družinom.

Diskografija:
• Halucinacije, Belzebubov valcer i miran razgovor (2006)
• Kad nadođu kiše i nastane strka leptira (2007)
• Mali celestijalni džuboks (2008)
• Teatro Lunatico (2009)
• Predvečerja (2012)
• Fragmentirani monokl gospodina Volframa (2013)
• Snivatelj snima (2016)


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.