Poezika 2016

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

03-04-05 jun 2016.

DIVANHANA / Bosna i Hercegovina

Značenje imena Divanhana upućuje na jedno posebno mesto za ugodan razgovor. Otuda, muzika ovog atraktivnog, produktivnog bosanskohercegovačkog sastava i jeste svojevrsna komunikacija između različitih a srodnih kulturnih uticaja tradicionalnog Balkana. Članovi Divanhane, posvećeni u izvođenje tradicionalne pesme koliko i u etnomuzikološko istraživanje, u svom radu simbolički se razgovaraju s muzičkim nasleđem balkanskih zemalja, osluškuju ga, interpretiraju i prenose drugima, ali ga istovremeno i menjaju ličnim kreativnim intervencijama. Naročito poklonjeni duhu sevdalinke, ovi mladi ljudi napravili su vredan most između starog i novog vremena, onoga što je nekada bilo i onoga što je upravo sada, ne izdajući izvornost, ali nadasve poštujući savremenost.


Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima, koji su proistekli iz uticaja džeza, pop i klasične muzike dvadesetog stoleća. Sastav neguje i prezentuje ne samo urbanu tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, već i takvu muziku iz drugih balkanskih zemalja, s posebnim i pažljivim osvrtom na žanr sevdalinke.


Divanhanu je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Debitantski CD Dert snimaju 2011. godine u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Iste godine pripremaju nove pesme s mladom sarajevskom pevačicom Leilom Ćatić. Prvi singl, Evo srcu mome radosti, realizovali su sa Sanelom Redžićem, svetski priznatim klasičnim gitaristom.
Nedugo nakon toga Divanhana učestvuje na značajnim festivalima kao što su 12 Points u Portu, te WOMEX (World Music Expo), u Solunu.
Početkom 2013. godine polaze na veliku evropsku turneju i beleže izuzetno uspešne koncerte u Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj.
Krajem godine objavljuju album Bilješke iz Šestice, iznedren iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog stvaralaštva, iz prerioda u kome je ostvareno preko sedamdeset uspešnih koncerata, u trinaest različitih zemalja.

Članovi sastava: Naida Čatić (glas), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

SLUŽBENA STRANICA

http://www.divanhana.ba/


Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.