Poezika 2016

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

03-04-05 jun 2016.

KRALJ ČAČKA / Srbija


Njegove su pesme autentičan amalgam različitih žanrova, globalnog i lokalnog, kosmpolitskog i mesnog duha, uspešna formula urbanih i folklornih stilova i obrazaca, iza koje stoji jedan naizgled nonšalantni muzički alhemičar, a u biti – veoma zainteresovan i dubokoemotivan čovek. Kralj Čačka je ličnost kakva je nedostajala srpskoj muzici – neko ko će biti jednako pristupačan i razumljiv poklonicima dobre narodne i starogradske pesme, koliko i privrženicima džeza, bluza i rokenrola. Takvu sintezu svakako može da ostvari samo onaj ko sebe smatra kraljem – ma kako u tom imenovanju bilo samoironije, naročito jasne onima koji poznaju značenje toponima Čačak. 


U matičnim knjigama Nenad Marić, a u umetničkom životu Kralj Čačka, jeste tihi buntovnik i sanjar, srećna kombinacija zanatlije i umetnika, harizmatični zabavljač s porukom, hroničar i raspevani mudrac. Kolege ga uvažavaju i redovno dolaze na njegove performanse, a publika u njemu vidi ono što želi da vidi – najčešće „srpskog Toma Vejtsa” – što je već godinama nadimak ovog talentovanog Čačanina.


Tekstovi su mu prepuni socijalnih komentara, ironični, gorki i duhoviti. S druge strane, u njegovim stihovima jednako može da uživa i publika sklona romantičnim ili melanholičnim sadržajima.

Boemija, šarm gubitnika, distanciranost – teme su koje ga prate i opisuju, pogotovo u svetlu činjenice da još uvek nije objavio studijski album, tako da na radiju uglavnom možete da čujete jednu njegovu pesmu: singl Avatar, objavljen krajem prošle godine. Ove godine, objavio je novi singl, pesmu koja je bila i ostala koncertni favorit za njegovu publiku – Deda Mraz je švorc.

SLUŽBENA STRANICA
https://www.facebook.com/Kralj-%C4%8Ca%C4%8Dka-133312805150/

Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.