Poezika 2016

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada 

03-04-05 jun 2016.

LOVELY QUINCES / Hrvatska


Dunja Ercegović, ljubiteljima savremene folk-rok muzike poznata kao Lovely Quinces, sa svojim ekspresivnim pevanjem i sviranjem gitare, s bazičnim rokenrol stavom i „never say die“ scenskim pristupom, s kompresovanom vulkanskom snagom u ljupkom devojačkom liku – zatresla je regionalnu muzičku scenu koliko svojom neusiljenom, harizmatičnom pojavom toliko i svojim odličnim pesmama. Iako bi je mnogi spontano smestili u žanr amerikane, Dunjina izvođačka energija, ako ne sam autorski izraz, na momente više komunicira s pankom i grančom, nego sa stilskim derivatima američke folk muzike. Otuda je njen stvaralački identitet zanimljiv – formalno je oblikovan na jedan način, a suština nam se otkriva u sasvim drugačijem vidu.


Dunja Ercegović je mlada i talentovana kantautorka iz Splita, koja je za samo nekoliko godina napravila vtroglavi uspeh na muzičkoj sceni. Svoju prvu pesmu Wrong House objavila je krajem 2012. godine pod imenom Lovely Quinces. Pesma je izazvala veliko interesovanje u Hrvatskoj i ubrzo su počeli da stižu pozivi za nastupe – već tokom 2013. godine imala je preko 35 koncerata i preko 350.000 pregleda na YouTubu.


Njen prvi EP No Room For Us objavljen je septembra 2013. i dvadeset najvažnijih hrvatskih muzičkih kritičara proglasilo ga je albumom godine. U prethodne dve godine nastupala je na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj, regionu ali i festivalima širom sveta ‒ SXSW, Canadian Music Week, Indie Week Toronto, Waves Vienna su samo neki od njih i to s takvim muzičarima kao što su Urban&4, Kurt Vile & The Violators, Omar Torrez, Tame Impala, Morcheeba i mnogi drugi.

Juna 2015. objavila je album Meet Me in Moscow (Part One) i tokom 2015. godine svirala je na turnejama s legendama američkog alternativnog rokenrola, Howe Gelbom i njegovim Giant Sandom i harizmatičnim Thurstonom Moorem. Bila je gošća i na Giant Sand albumu Heartbreak Pass, gde je pevala prateći vokal na pesmi Hurtin’ Habit.

Sa albumom Meet Me in Moscow (Part One) ušla je 2016. godine u uži izbor za prestižnu evropsku nagradu Impala za najbolji album.


SLUŽBENA STRANICA
http://www.lovelyquinces.com/
Magazin Poezika


Društvene mreže

  

Slušajte koncerte

Nezaboravni koncerti sa festivala POEZIKA, zabeleženi u visokom kvalitetu snimka, su dostupni za besplatno slušanje i preuzimanje.