Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Dogodila se prva POEZIKA!

Regionalni festival autorske muzike POEZIKA dogodio se u petak i subotu, 7. i 8. juna, u Kulturnom centru Novog Sada. U dve nezaboravne autorske i izvođačke večeri, novosadskoj publici predstavili su se kantautori i sastavi iz regiona – rečju, stihom, muzikom i scenskim nastupom.

Nakon pozdravne reči Andreja Fajgelja, direktora Kulturnog centra Novog Sada, prvo veče, u punoj Tribini mladih, otvorio je Beograđanin Nikola Brkić, koji je pod imenom Johnny L'Ove pobedio na konkursu za posebne aktere festivala. Johnny je u prepoznatljivom kantautorskom maniru, uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, izveo pobedničku pesmu Addicted 2 U.

Potom je nastupila kantautorka iz Kotora, Isidora Milivojević, uz glas Nevene Marić i gitarsku pratnju Aleksandra Milivojevića. Njih troje izveli su stare pesme kojima je Isidora obeležila svoje stvaralačke godine u novosadskoj grupi Prkos Drumski, nekoliko novih pesama koje je publika mogla prvi put da čuje, a ovaj nesvakidašnje topao, dirljiv koncert počeo je s dve posvete Miladinu Šobiću, najboljem crnogorskom kantautoru. Upečatljiv glas Isidore Milivojević prelepo i skladno se prožimao s pevanjem Nevene Marić. Nakon višegodišnje pauze, nastup na festivalu POEZIKA bio je Isidorin pravovremeni i preko potreban povratak izvođačkoj muzičkoj praksi.

Sledeći koncert, autorskog tandema iz Ljubljane, Katarine Juvančič & Dejana Lapanje, potpuno je osvojio publiku. Njima dvoma je to bio prvi nastup u Srbiji. Predstavili su svoj album prvenac Selivke, Katarina je između pesama pripovedala o nastanku pojedinih pesama, njen suveren glas i scenska ekspresivnost i kompetentnost odavali su utisak da je jednostavno predodređena za veliku scenu, a Dejan Lapanja je svojom virtuoznom, energičnom gitarskom pratnjom raspoloženoj publici izmamio silne aplauze. Mnogima je njihov koncert bio i ostao istinsko otkrovenje festivala POEZIKA.

Nakon što se publika iz Tribine mladih preselila u Veliku salu KCNS, premijerno je bio emitovan kratak dokumentarni muzički film Miloša Drobnjakovića MUSIC IS UNIVERSAL LANGUAGE. Reč je nadahnutoj petnaestominutnoj priči o regionalnoj autorskoj sceni, formiranoj pod šifrom Novi Odmetnici, iz ugla muzičkog publiciste iz Liverpula Edija Kunija. Glavni akter filma, Eddie Cooney, doputovao je iz Engleske na festival i bio je sve vreme sa učesnicima i publikom koja je nepodeljeno dobro reagovala nakon projekcije filma.

Poslednji koncert prve večeri pripao je Novosađaninu Milanu Koraću i njegovim Šinobusima. Milan je na festivalu predstavio svoj album prvenac, kao i zbirku poezije, Do modrih dubina. Praćen jednim od najboljih bluz-rok bendova u regionu, Korać je izveo izuzetno dinamičan i promišljen koncert, na kojem je između pesama sa samostalnog albuma prvenca, kao i novih pesama Šinobusa, odsvirao set starih, prepoznatljivih numera ovog novosadskog sastava. Svoj besprekoran nastup i celo festivalsko veče zatvorio je ambijentalnom instrumentalnom temom Odlazak, prethodno, u dobrom domaćinskom duhu, pozvavši sve prisutne da dođu i na festivalski program u subotu.

 

Drugo veče POEZIKE, ponovo u Tribini mladih, otvorio je drugi pobednik konkursa za posebne aktere, Marko Prodanović iz Republike Srpske, pod umetničkim imenom MrContra. Izveo je pesmu Vavilon i spontano se nametnuo prisutnima kao autor koji može mnogo toga da ponudi u budućnosti.

Usledio je koncert Novih odmetnika i pesnika dodira, kantautorskog ad hok sastava koji su za ovu priliku činili Ivan Škrabe iz Jastrebarskog, (Izmenavremena) iz Novog Sada, i Roberto Vodanović Čopor iz Zadra. Kao četvrti, i kao svojevrsno iznenađenje budući da nije bio najavljen u službenom programu, za klavirom im se pridružio Ivan Seničić iz Prkosa Drumskog.

Uz svetlost sveće i klavirsku pratnju, tri samosvojna, temperamentom, senzibilitetom, glasom i pristupom – različita kantautora, izvela su improvizovani poetsko-muzički repertoar, naizmenično, svako po pesmu, u šest krugova. Njihov zajednički koncert bio je istinska objava sabornog duha POEZIKE, festivala koji neguje i pozdravlja različitost, ali ujedno poziva na jedinstvo tih različitosti. Pojedini muzički novinari nisu verovali da se njih četvorica nisu pripremali za nastup. Jednostavno su seli na scenu i pred publikom se odmotao autentičan zajednički čin poezije i ljudske sinergije u muzičkom ruhu...

Subotnje veče završilo se s dva koncerta u Velikoj sali KCNS.

Prvo je nastupila Zagrepčanka Nina Romić, u poslednjih nekoliko godina, nesumnjivo prva kantautorka u svojoj zemlji, možda i u regionu. Iako je već svirala u ovim krajevima, Nina je na festivalu u Novom Sadu prvi put nastupila u pratnji celog benda. Akustičnost prostora, ambijent, publika, prisustvo prijatelja iz kolektiva Novih Odmetnika – doprineli su zacelo da Nina Romić na POEZICI odsvira nezaboravan koncert, punog i toplog zvuka, na kojem je predstavila pesme sa svoja dva albuma, kao i one koje će se do kraja godine naći na njenom trećem autorskom izdanju. Jedinstven, bogat, zagasit glas Nine Romić prelivao se preko maštovite instrumentalne i prateće vokalne pratnje i bilo je očigledno da svima u njenom sastavu neobično prija prostor u kojem su se našli. Bilo je onih u publici kojima je taj koncert bio najkompletnije i najprijatnije iskustvo na festivalu.

Posle Nine, na scenu je izašao Miloš Zubac, umetnički direktor festivala. Najavio je drugi dokumentarni film, NOVI ODMETNICI, takođe posvećen regionalnoj muzičkoj sceni, ali i uspomeni na preminulog Vrgorčanina Ivicu Stankovića, velikog muzičkog posvećenika, prijatelja i inspiraciju svim učesnicima festivala, koji je do pred kraj života mnogo toga činio za formiranje i održavanje ideje regionalnog stvaralačkog udruživanja.

Nakon emitovanja osmominutnog filma, Regionalni festival autorske muzike POEZIKA zatvoren je koncertom dugoselskog kvarteta Olovni Ples. Njihov treći nastup u Novom Sadu bio je, u svakom smislu, iskustvo koje se ne može porediti s bilo kojim drugim muzičkim događajem. Iako su imali čitav niz problema sa instrumentima, samim tim i s planiranom dinamikom koncerta, Olovni Ples je u dobrom delu večeri zvučao trijumfalno. Svaki klasik hrvatskog, bugarskog i srpskog pesništva, koji su obukli u muzički format i te večeri izveli u Velikoj sali KCNS, zvučao je poput prvoklasnog folk-bluz-rok manifesta. Možda neočekivan, samim tim i nepredvidljiv, ali svakako najbolji način da se dvodnevni festival ovakvog autorskog formata okonča, bio je pozorišno-katarzičan rokenrol način Olovnog Plesa.

Tako je umetnost pevanog stiha dala svoju prvu veliku objavu u Novom Sadu. Do naredne POEZIKE.

 

Tekst: Kreativni tim POEZIKE

Fotografije: Katarina Juvančič, Nataša Pajović, Miloš Drobnjaković