Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

(Izmenavremena) / Novi Sad, Srbija

(Izmenavremena) je umetnički naziv pod kojim nastupa Nikola Nešković, srpski kantautor iz Novog Sada. Nešković radi kao veroučitelj u Osnovnoj školi „Miroslav Antić” u Futogu. Otac je dvema blizankama Mili i Veri.

Ovaj umetnik stvara i nastupa ponajviše u duhu američke i kanadske kantautorske tradicije, sa izrazito refleksivnim i slikovitim tekstovima na srpskom jeziku, samo uz usnu harmoniku i akustičnu gitaru, na kojoj često svojeručno ispisuje poetske poruke i citate koji se razlikuju od koncerta do koncerta.

(Izmenuvremena) karakteriše melanholičan folk-bluz izraz, baštinjen na izvorima žanra amerikane, izrazito introspektivan i duboko proživljen. Muzički kritičari istakli su gotovo magičnu privlačnost harmonija, stihova i načina pevanja (Izmenevremena), kao i specifičnu zahtevnost koju njegov rad nosi – pesme Nikole Neškovića ne primaju se po automatizmu, a mnoge nijanse i prava dubina njegovog stvaralaštva oktrivaju se samo posvećenim slušanjem.


Svojim melodramatičnim stilom i pažljivo promišljenim, angažovanim stihom, (Izmenavremena) priziva nesputani duh autora poput Dilana, Janga, Keša, a naročito Pita Sigera. Neškovićeva muzika i izuzetno nadahnuti refleksivni tekstovi jesu besplatna karta za putovanje koje dolazi do međa postojećeg sveta, a potom neretko ume da zamakne i preko tih granica.

Odnedavno je Nešković, pod imenom Wystan Whitman, počeo da stvara na engleskom i objavljuje za inostrane nezavisne izdavače. Ipak, pisanje i nastupanje na maternjem jeziku ostalo je njegov prvi izbor.

Na festivalu POEZIKA (Izmenavremena) nastupiće sa Ivanom Škrabeom i Robertom Vodanovićem Čoporom u ad hok sastavu Novi odmetnici i pesnici dodira.

Cela indijanska civilizacija u nestajanju ukorenila se u njegovom slovenskom biću. A posebno mesto pripalo je Judžinu Rouzu, Serafimu u monaštvu, koji je iz svog zabačenog skita u čestarima Platine pronosio pravoslavnu veru po američkom tlu. Takva je Amerika, belačka, samo koliko i crnačka i starosedelačka, jednako spiritualna u psalmu, gospelu i indijanskoj obrednoj popevci, bila motiv za jednu od najboljih pesama (Izmene vremena), a možda i jednu od najlepših koja je napisana i otpevana na srpskom jeziku u nešto poslednjih godina...Do sna Amerike.

 

DISKOGRAFIJA

Samostalni albumi

(Izmenavremena)

Hajde pođi da vidiš ribarske mreže (Brlog Records) 2008.

Uživo u Biblioteci Milutin Bojić (Floorcollapsing) 2008.

EP Pirinčana jutra (Brlog Records) 2010.

Razlika je svetlosna (Brlog Records) 2010.

 

Wystan Whitman

Instead of Gunshopping (Infinite Lute) 2013.

 

Zajedničke kompilacije

Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

Novi Odmetnici: Devojka koja voli život (Brlog Records) 2011.

 

SLUŽBENA STRANICA

https://www.facebook.com/izmenavremena