Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Ivan Škrabe / Jastrebarsko, Hrvatska

Ivan Škrabe je hrvatski kantautor iz Jastrebarskog. Putujući sa ocem, kao dvanaestogodišnjak, čuo je pesme Boba Dilana i još tada se opredelio za život umetnika. Nakon završene srednje škole, željan avanture, pod uticajem Tina Ujevića i Lorda Bajrona, odmetnuo se u Firencu, gde je drugovao sa uličnim sviračima, članovima putujućeg cirkusa, boemima, ljudima svih nacija i profila. Video je celu Italiju i ponovo slušao Dilana, ovoga puta uživo. Od prvog zarađenog novca kupio je sebi gitaru.

Po povratku u Hrvatsku, Škrabe je u trubadurskom maniru počeo da svira po zagrebačkim ulicama. Silno je zavoleo poeziju Volta Vitmаna. Tada je upoznao Stjepana Križana, svetskog putnika i majstora šansone, koji ga je upoznao s delom Vudija Gatrija.

Na hrvatskom festivalu uličnih svirača, Škrabe je 2008. godine pobedio u kategoriji Pokaži šta znaš. Ubrzo je sreo još jednog od svojih muzičkih mentora, gitaristu Tomija Novaka, s kojim će kasnije rado sarađivati. Baštineći folk, bluz i šansonu, Škrabe je za kratko vreme napisao na desetine autorskih pesama i počeo da ih predstavlja publici, bilo na ulici, bilo u koncertnim ili klupskim prostorima. Nikada previše zainteresovan za studijski rad, Ivan se prevashodno posvetio koncertima i neposrednoj razmeni energije s publikom.


Početkom 2010. godine počeo je intenzivno da nastupa i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Hrvatska muzička kritika toplo ga je dočekala, prepoznavši u njemu jednog od najboljih mladih izvođača u zemlji.

Na festivalu POEZIKA na sceni će mu se pridružiti njegovi prijatelji i muzički saborci Roberto Vodanović Čopor i Nikola Nešković. Njih trojica nastupiće u ad hok sastavu Novi odmetnici i pesnici dodira.

Takve autore prosto je neophodno doživeti na bini, kada su u punoj interpretativnoj snazi i magijskoj moći i kada im krila nisu svezana ograničenjima jednodimenzionalnog zvučnog posrednika. Pogotovu zato što Škrabe uživo ume da načini efektan omaž i naklon ličnim svetiteljima poput Ledbelija i Keša, a koncerti više nego bilo koji snimak otkrivaju privilegovano mesto Vudija Gatrija u njegovom rodoslovu...

 

SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

 

Samostalni albumi

Mini-album EP 2010 (Brlog Records) 2010.

 

Zajedničke kompilacije

Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

BlueSax! Live Season 2009/10 (Croatia Records/ Spona/ Blue Note) 2010.
Blueshand 65th Anniversary (Spona/Croatia Records) 2011.
Novi Odmetnici: Devojka koja voli život (Brlog Records) 2011.

 

SLUŽBENA STRANICA

http://www.facebook.com/ivan.skrabe