Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Čopor / Zadar, Hrvatska

Roberto Vodanović Čopor hrvatski je kantautor i konceptualni umetnik iz Zadra. Jedan je od prvoboraca nezavisnog izdavaštva u Hrvatskoj. Sve svoje albume na maternjem jeziku objavio je pod etiketom izdavačke kuće Brlog Records, koju je sam podigao i u kojoj je predstavio na desetine albuma kantautora i bendova koji su se u poslednjih deset godina pojavili u regionu.

Čopor sebe voli da opiše kao „samozvanog, ćelavog i bijesnog pjesnika, raštimane gitare i bez sluha”. Ponekad je introvertan i komoran, hermetičan, ponekad brutalno eksplicitan, ali uvek do srži iskren. Čistokrvni anarhist, galamdžija i nepopravljivi sanjar, beskompromisni kritičar društva, onaj koji prstom upire na preostala neosvojena ostrva čovekove sreće mimo lažnih obećanja koja nude političari, klerikalci, militaristi i ostali prodavci magle. Jedan je od najdarovitijih tekstopisaca u hrvatskom rokenrolu, bitnički pripovedač u kojem se prožimaju snažni uticaji Dilana, Keruaka i Bukovskog. U svakodnevnom životu,  Roberto Vodanović je pažljiv otac dvema devojčicama, Sunčani i Iskri, čovek potpuno posvećen porodičnim vrednostima.


U proteklim godinama Čopor je u više navrata nastupao u Novom Sadu. Oni koji su ga doživeli uživo, morali su da primete sličnost s legendarnim novosadskim i bečkim neoavangardnim umetnikom Brankom Andrićem Andrlom.

Odnedavno je Čopor počeo da objavljuje i na engleskom jeziku, pod imenom Vesme Dreamcatcher Kiong.

Na festivalu POEZIKA Čopor će se naći na sceni s prijateljima Ivanom Škrabeom i Nikolom Neškovićem, u ad hok sastavu Novi odmetnici i pesnici dodira.

Njegova teško probavljiva interpretacija opore, neušminkane stvarnosti sigurno će odbiti širok puk, a privući samo odabrane duše. Oni koji nekako uspeju da podese svoja čula na frekvenciju ovog začudnog pesnika s polunaštimanom gitarom zavoleće ga i kao autora za ceo život. I biće štedro nagrađeni za tu ljubav svaki put kada ponovo stupe u njegov izvođački vatreni krug. Osećaće se privilegovanim kao da prisustvuju tajnom magijskom obredu koji ima da pročisti čoveka. Čopor se dosledno drži te antičke, euripidovske paradigme u svojoj koncertnoj strategiji. Svaki je njegov nastup drevni ritual sagrešenja, pokajanja i krajnje katarze. Svaki put se pred gledaocima i slušaocima odmotava napeta psihološka drama, a na sceni je uvek samo jedan jedini čovek koji igra svaku ulogu u toj tragediji...

SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

Samostalni albumi
Čopor
Gomila slika (Brlog Records) 2006.
San o velikom bijegu (Brlog Records) 2006. 
Imitacija života (Brlog Records) 2007.
Priča o dobrom ludilu (Brlog Records) 2008.
Ubojica u meni ubija polako (Brlog Records) 2009.
Sjećanje na snove (Brlog Records) 2009.
Staklene oči klauna (Brlog Records) 2009.
Beskrajno čudnovato putovanje počinje opet (Brlog Records) 2010.
Život počinje u četrdesetoj (Brlog Records) 2010.
(Mea Culpa)...Rebro (Brlog Records) 2011.
(Mea Culpa)...Limb (Brlog Records) 2011.
(Mea Culpa)...In Memoriam (Brlog Records) 2011.
Menok & Getah (Brlog Records) 2012.
Pjesme iz hotelske sobe 611 (Brlog Records) 2012.
Prognano pleme (Brlog Records) 2013.

Saradnje

Girl Wich Name Begins With S / Totaba (Brlog Records) 2006.
Nas2 Svatko je jedinstven (Brlog Records) 2009.
Nas2 Pogled sa stabla (Brlog Records) 2009.

 

Zajedničke kompilacije

Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

Novi Odmetnici: Devojka koja voli život (Brlog Records) 2011.

 

SLUŽBENA STRANICA

http://www.facebook.com/copor.zadar?ref=hl