Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja / Ljubljana, Slovenija

Katarina Juvančič i Dejan Lapanja su slovenački folk-rok tandem iz Ljubljane. Katarina je kantautorka koja se pasionirano bavi novinarstvom, društvenim inicijativama i muzičkom antropologijom, a Dejan je profilisani džez gitarista, bubnjar i producent. Na slovenačkoj muzičkoj sceni prvi put su nastupili zajedno krajem 2009. godine, na takmičenju Slovenačkog nacionalnog radija. Među najboljim bendovima, nastupili su i u Kinu Šiška, na jednom od naprominentnijih ljubljanskih koncertnih događaja. Juna 2010. i avgusta 2011. godine dobili su nagradu na slovenačkom kantautorskom takmičenju Kantfest. Usledili su koncerti na slovenačkim muzičkim festivalima, a potom u Sarajevu i Gracu.


Prošle godine Katarina i Dejan objavili su svoj prvi album Selivke. Izdanje je izazvalo izvrsne reakcije u Sloveniji, ali i u Engleskoj. Album je jednoglasno ocenjen kao jedan od vrhunaca slovenačke kantautorske muzike, na nivou najboljih dela Tomaža Pengova. Duo je u avgustu 2012. svirao turneju po Škotskoj, a u septembru su nastupili na festivalu u Dablinu.

Dejan Lapanja svira i sa svetskom džez atrakcijom, Vasko Atanasovski Triom, a kao gitarista sarađivao je u projektu grupe Laibach sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije.

Nastup na festivalu POEZIKA biće prvi koncert ovog tandema u Srbiji.

Ptice selice Katarine Juvančič, Selivke, mogu slušaocima da donesu otrežnjujuće saznanje o ženskom heroizmu, i da odnesu poneku predrasudu pogrešno sraslog sveta. Njene pesme jesu ptice koje odvažno putuju ka životu ili ka smrti. Put ka jednom ili drugom odredištu jednako je dug...

 

SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

Samostalni albumi

Dejan Lapanja: Ni časa za preroke/No Time for Prophets  (Sedvex, Slovenia) 2009.

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja: Selivke/Migrant Birds (Stray Cat Tunes) 2012.   

 

Zajedničke kompilacije

Al že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji?/Are you sleeping? Or How do we lull in Slovenia: etnomuzikološki i dokumentarni snimci uspavanki (Cultural and Ethnomusicological Society Folk Slovenija) 2006.

Festival kantavtorstva - Kantfest 2008 (CEZAM, Ruše) 2008.

Val 09: Imamo dobro glasbo/Val 09: We have Good Music (National Radio & TV, Slovenia) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

Rockerji pojejo pesnike (Subkulturni azil, Maribor) 2010.

Festival kantavtorstva - Kantfest 2010(CEZAM, Ruše) 2010.

Etno Slovenia 2011: Glasbene poti – podolgem in počez/Music Routes – Highways and Byways (SIGIC) 2011.

 

SLUŽBENA STRANICA

Facebook fan page