Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Olovni Ples / Dugo selo, Hrvatska

Olovni Ples je hrvatski sastav iz Dugog Sela. Jedinstvena je pojava na regionalnoj muzičkoj sceni. Kreativna autorska četvorka Stipe Periša, Tomislav Zorić, Bojan Rađenović i Vjeran Pavlović u svom radu je napravila uzbudljiv amalgam stilova, pa je njihov izraz teško žanrovski odrediti. Bluz i pank temelji, koji malo naginju ka šansoni, malo prema kabaretskom, a malo ka folk-rok iskazu, sve uz pažljivo birane stihove klasika hrvatskog pesništva, praktično čine Olovni Ples poetsko-muzičkim fenomenom. Grupa nikada nije bila okrenuta samoreklamiranju, te ih je mimoišao veći medijski odjek. Naprotiv, oni su gotovo gerilski osvajali svoju publiku, nadahnutim koncertima i izvrsnim pesmama – bukvalno čoveka po čoveka.

Olovni Ples stvara po vlastitom ukusu i kriterijumima, najčešće u kućnom ambijentu. Rezultat tog pristupa jeste sedam minimalističkih, niskobudžetnih albuma, snimljenih u sobnim uslovima, objavljenih za nezavisne etikete Brlog Records i Slušaj najglasnije. Samo jedno službeno diskografsko izdanje, pod imenom Sloboda, pojavilo se s potpisom velike izdavačke kuće.

Inovativnom muzičkom parafrazom i živom interpretacijom Matoša, Šimića, Šenoe, Tadijanovića i Sudete, a potom srpskih autora poput Miroslava Antića, Olovni Ples je dao novu mogućnost doživljaja vrhunskog hrvatskog i srpskog pesništva, mimo okoštalih akademskih kalupa. Pri tom, Stipe Periša i Bojan Rađenović i sami pišu stihove za svoj sastav.

Olovni Ples je u nekoliko navrata svirao u Novom Sadu, u likovnim prostorima podno Petrovaradinske tvrđave ili u ateljeima na samoj tvrđavi.

Po pravilu, njihovi nastupi bili su nezaboravni, ponekad i trijumfalni. Dugoselski kvartet stekao je tako probranu ali vernu publiku upravo u – Srpskoj Atini.

Na festivalu POEZIKA Olovni Ples nastupiće u punoj snazi i izvođačkoj formi.

Olovni ples je bez sumnje najbolji hrvatski bend. Dakako, Hrvatska za to još ne zna. Najobjektivniji je pogled s drugog brega.

 

SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA

 

Olovne pjesme za olovni ples (Slušaj najglasnije) 2007.
Noć bez jablana (Slušaj najglasnije) 2008.
Gnijezdo bez sokola (Brlog Records) 2009.
Proljeće u decembru (Brlog Records) 2010.
Ludilo (Brlog Records) 2011.
Sloboda (Slušaj najglasnije) 2011, (Croatia Records) 2012.
Živog sina tvoga (Brlog Records) 2012.
Sutoni (Brlog Records) 2013.

 

Zajedničke kompilacije

Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

Ritam&Riff (Hrvatsko društvo pisaca) 2010.

Novi Odmetnici: Devojka koja voli život (Brlog Records) 2011.

 

SLUŽBENA STRANICA

http://olovniples.bandcamp.com/ .