Poezika 2013

Umetnost pevanog stiha!

Kulturni centar Novog Sada / 7-8 jun 2013

Nina Romić / Zagreb, Hrvatska

Nina Romić je hrvatska kantautorka iz Zagreba. Piše, komponuje i izvodi prepoznatljive baladične pesme, ali je spremna da eksperimentiše i menja zvučnu sliku od albuma do albuma. Njena je muzika intimna i ambijentalna, s primesama psihodelije i folka. Ova devojka neguje autentičan stil, tamnoromantičan stih i iskonski pristup stvaranju.   

Uz pomoć konceptualne dubrovačke grupe Izae, 2006. godine snimila je mini-album, a naredne je godine već sarađivala s Dunjom Knebl na albumu Kite i kitice. Izdanje je pobralo prve nagrade u kategoriji najboljeg etnoalbuma u Hrvatskoj, te u Bosni i Hercegovini. S Dunjom je Nina snimila i kolekciju božićnih pesama Dođe Božić, oj koledo.

Impresivan autorski prvenac, naslovljen Daljine, Nina Romić je objavila 2010. godine. Muzički kritičari oberučke su ga prihvatili i redom uvrstili u pet najboljih godišnjih izdanja. 

Jednako, ako ne i bolje, bilo je kada se 2012. pojavio njen drugi album pod nazivom Ptice.  

Nina Romić se u poslednje vreme profilisala ne samo kao zapažena autorka, već i kao uzor i podrška nedovoljno afirmisanim izvođačima. Kao organizator i domaćin, stala je iza nekoliko koncerata na kojima su se predstavili mladi hrvatski kantautori i kantautorke.

Iako Nina često ume da nastupa samo uz pratnju gitare, na festivalu POEZIKA predstaviće se s punim pratećim sastavom.

Nesumnjivo je najkompletnija kantautorka u svojoj zemlji. Njena univerzalnost leži u smeloj leguri suptilno udešene psihodelije, idiomske folk i bluz motivacije i odmerenog zavičajnog sevdaha u jednom inokosnom, nezaboravnom glasu. Ona je praktično još u životnom mladanju, a već je suvereno nadrasla svaki diktat spoljnih okolnosti u pogledu biranja dalje stvaralačke staze... 

 

SELEKTIVNA DISKOGRAFIJA


Samostalni albumi

Daljine (Aquarius Records) 2010.

Ptice (Aquarius Records) 2012.


Zajedničke kompilacije

Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records) 2009.

Novi Odmetnici (Brlog Records) 2010.

Ritam&Riff (Hrvatsko društvo pisaca) 2010.

Novi Odmetnici: Devojka koja voli život (Brlog Records) 2011.

 

Saradnje

EP sa Ansamblom Izae (Samizdat) 2006.

CD s Dunjom Knebl: Kite i kitice (Dancing Bear) 2007.

CD s Dunjom Knebl: Dođe Božić oj koledo (Dancing Bear) 2008.

 

SLUŽBENA STRANICA

facebook fan page